Andreja Pavićević-Nahmijas: Sve oko nas je dizajn

 Andreja Pavićević-Nahmijas: Sve oko nas je dizajn

Foto: Privatna arhiva

Mlada Danilovgrađanka Andreja Pavićević-Nahmijas, svoju karijeru dizajnera gradi u Beogradu. Andreja je danas vlasnica dizajn studija Parapet, a na stranici www.andrejapavicevic.com nalaze se proizvodi koje je radila.

O uspjehu naše današnje sagovornice govori i nedavno objavljeni tekst na buro247.rs o stanu u Beogradu, čiji je enterijer dizajnirala upavo Andreja.

Foto: Privatna arhiva

Za portal Danilovgrad, Andreja govori da u svom poslu neizmjerno uživa.

‘’Svaki segment izrade jednog projekta volim, ali najviše bih izdvojila izvođački dio, iako je najzahtjevniji i najteži. Projekti su različiti, a i prostori, pa samim tim u toj fazi najviše učim. Razgovori sa majstorima su dragocjeni u svakom smislu‘’, za portal Danilovgrad navodi Andreja.

Naša sagovornica ističe da u dizajnu najviše privlači stvaranje, rađanje nečeg novog.

‘’Uvijek sam voljela da osmislim i proizvedem nešto. Čak sam i kao djevojčica pravila razne saksije od gline, nakit, ukrašavala ih i davala predmetima novu namjenu. Tako je i danas, u nekom drugom obliku. Pored enterijera bavim se i dizajnom namještaja i rasvjete, i u tom segmentu dizajna sam potpuno svoja. U dizajnu enterijera ipak prvo moram da saslušam klijenta, uvažim njegove potrebe i navike, ideje, zatim sve to da uklopim u svoju estetiku, koja je i njemu prihvatljiva’’, objašnjava naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Da nije uvijek lako raditi ono što volite objašnjava naša sagovornica, prisjećajući se svog prvog projekta.

‘’Volim da se prisjetim prvog projekta na fakultetu, na predmetu dizajn namještaja. Trebalo je da smislimo, ali i proizvedemo osmišljeni komad. Tu se susretnete sa svim problemima koje izvođenje nosi sa sobom. Ovaj predmet je bio ključan da se zaljubim u svoj posao.’’

Danas Andreja ima svoj studio, u kom dizajnira i proizvodi namještaj, a inspiracija za nju ne predstavlja problem.

‘’Inspiraciju pronalazim u svemu. Najviše u ljudima i razgovoru sa njima. Kontakti su bogatsvo.’’

Svjedoci smo svakodnevnog napretka u svijetu, a Andreja nam otkriva kako bi ona željela da se razvija dizajn.

‘’Mislim da bi svi dizajneri, uključujuči i sve ostale ljude na planeti, trebalo da se pozabave očuvanjem životne sredine, a samim tim i svih nas. Dizajneri su tu jako bitni, jer apsolutno sve oko nas je dizajn’’, ističe naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Kroz naš razgovor zaključili smo da Andreja istinski uživa u svom poslu i stvaranju, te da se najviše bavi dizajniranjem stambenog prostora.

‘’Kuhinja i trepezarija su moje omiljenje prostorije, mada ne moraju biti odvojene. Glavno su mjesto okupljanja jedne porodice. U tim zonama sve počinje i završava se.’’

Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica navodi da se greške dešavaju kada ljudi odluče da sami dizajniraju prostor

‘’I mi dizajneri pravimo greške. Sve je stvar životnih navika, percepcije prostora, ličnog stila’’, ističe Andreja i dodaje da klijent vrlo često nije u pravu.

‘’Ali mora da bude. Moje je da upakujem rečenice i objasnim mu zašto nije, a da opet bude u pravu.’’

Iako u Beogradu živi sa svojom porodicom i uspješno gradi karijeru dizajnera, za Crnu Goru vezuje nedostajanje.

‘’Uvijek i svakodnevno mi nedostaju roditelji. Moje drugarice i uživo ćaskanje sa njima. Osjećaj zajedništva. Čisti vazduh. Nebo. Sve‘’, završava Andreja.

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još