Bajden predstavio novi američki plan: Vakcinisati djecu i 70 posto odraslih do 4. jula

 Bajden predstavio novi američki plan: Vakcinisati djecu i 70 posto odraslih do 4. jula

Izvor: EPA-EFE

Predsjednik SAD-a Džo Bajden iznio je plan vakcinacije u kojem je navedeno da u narednom periodu planiraju vakcinisati 70 posto odraslih do 4. jula i što je prije moguće započeti imunizaciju za djecu uzrasta od 12 do 15 godina.

Ovaj novi cilj koji je predstavio Bajden zapravo sugeriše da nastoje 160 miliona odraslih potpuno vakcinisati do 4. jula – Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Stručnjaci smatraju da je ovaj cilj ostvariv ukoliko se uzme u obzir da je već 105 miliona odraslih primilo vakcinu, a trenutno se vakciniše njih gotovo milion na dnevnom nivou.

„Za dva mjeseca proslavljamo nezavisnost države, ali i od ovog virusa. Možemo i učinićemo to“, kazao je Bajden.

Američka uprava za hranu i ljekove (FDA) razmatra odobrenje Fazerove vakcine za upotrebu kod djece mlađe od 12 godina, koja se trenutno može koristiti za mlađe od 16 u SAD-u.

Bajden je naglasio da se neće miješati u odluku FDA te dodao da će odmah početi imunizaciju ukoliko vakcina bude odobrena za mlađe od 12 godina, prenosi Klix.ba. 

„Planiramo takođe i da vakcine direktno isporučujemo pedijatrima narednih nekoliko sedmica tako da se pruži prilika roditeljima da s porodičnim ljekarima razgovaraju o vakcinaciji djece te da, ukoliko im bude odobreno, što prije i besplatno prime vakcinu proizvođača kojem vjeruju“, naglasio je Bajden dodavši da će tinejdžerima na raspolaganju biti i 15.000 apoteka u kojima će se moći vakcinisati.

Ukoliko vakcina bude odobrena za tinejdžere, onda će se 17 miliona populacije SAD-a vakcinisati.

Entoni Fauči, glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, naglasio je da će se djeca najvjerovatnije morati vakcinisati kako bi se život vratio u normalu.

Bajdenova administracija je naglasila da trenutno radi na kampanji „pridobijanja“ onih koji su sumnjičavi kada je riječ o vakcinaciji.

Kao primjer je naveden i Izrael koji je zapravo lider u vakcinaciji, a koji je u potpunosti pokrenuo ekonomiju i gotovo sveo na nulu nove slučajeve zaraze s nešto više od 60 posto stanovništva koje je primilo bar jednu dozu vakcine, piše BBC.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još