Besplatno testiranje na HIV i hepatitis 8. i 9. decembra u Podgorici

 Besplatno testiranje na HIV i hepatitis 8. i 9. decembra u Podgorici

Foto: LGBT Forum Progres

LGBT Forum Progres je pozvao sve zainteresovane LGBTIQ osobe da zakažu besplatno i povjerljivo testiranje na HIV i hepatitis koje će biti organizovano osmog i devetog decembra, od 15 do 18 časova, u njihovim prostorijama na Zabjelu.

Kako ističu u toj organizaciji, činjenica da je 2020. godinu obilježila pandemija koronavirusa nikako ne smije da umanji značaj redovnog testiranja na HIV i svjesnog i savjesnog vođenja računa o svom seksualnom zdravlju.

“Ovo je pogotovo važno za sve one koji su u povećanom riziku od HIV-a, hepatitisa i drugih polno prenosivih infekcija, kao što su MSM populacija (muškarci koji imaju seks sa muškarcima), seksualni radnici i radnice i drugi”, navode u toj NVO.

Upravo zbog toga, dodaju, LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar danas, 1. decembra, na Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a,  pozivaju sve članove i saveznike zajednice da se testiraju na HIV i redovno koriste sva dostupna sredstva zaštite i prevencije.

“U cilju zaštite i prevencije, naše organizacije su obezbijedile besplatne kondome za sve LGBTIQ osobe koji su dostupni u SOGI Centru (Bokeška 10) i odakle ih svi zainteresovani mogu preuzeti”, navode u LGBT Forum Progresu i napominju da je zbog trenutne epidemiološke situacije termin za testiranje potrebno zakazati putem poziva na broj telefona 068/180-982 ili posredstvom Facebook stranice LGBT Forum Progresa.

Podsjećaju da je normalan život sa HIV-om moguć uz rano otkrivanje i započinjanje terapije, zbog čega je redovno i blagovremeno testiranje veoma značajno.

“Bez obzira na to da li znate vaš HIV status, koristite kondom i čuvajte i sebe i druge”, poručuju iz LGBT Forum Progresa.

Besplatno i povjerljivo testiranje je dostupno tokom cijele godine u sklopu Savjetovališta za HIV/AIDS koja postoje širom Crne Gore.

Pomenute aktivnosti realizuju LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar uz finansijsku podršku Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Podgorica i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još