Blaže epidemiloške mjere u Hrvatskoj, kafići poslužuju pića i napitke „za ponijeti“

 Blaže epidemiloške mjere u Hrvatskoj, kafići poslužuju pića i napitke „za ponijeti“

Izvor: DENIS LOVROVIC / AFP

Od ponedjeljka su u Hrvatskoj na snazi nove, blaže epidemiološke mjere i počinju da rade kafići jer mogu prodavati pića i napitke „za ponijeti“, a proradiće i teretane, fitnes centri i škole stranih jezika, dječje igraonice i radionice, automat klubovi, kasina i kladionice.

Popuštanje mjera donesenih zbog pandemije koronavirusa popraćeno je precizno izrađenim epidemiološkim okvirom pa se tako osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama kafića ili ispred njih.

Nije dopušten ni ulazak u kafiće, a osobe koje „s nogu“ čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra i koristiti maske, a na objekte treba staviti obaveštenja o epidemiološkim mjerama.

U teretanama i fitnes centrima treba paziti na maksimalno dozvoljen broj korisnika koji su istovremeno u objektu s obzirom na to da na 20 kvadratnih metara sme biti jedna osoba, a vlasnik o tome mora istaknuti obaveštenje na ulazu.

Takođe, potrebno je voditi brigu o ventilaciji i provetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinfikovati, a nije moguće korišćenje svlačionica i tuševa. Nužno je i vođenje evidencije o korisnicima, a oni moraju koristiti samo sopstvene peškire i prostirke, održavati razmak od četiri metra i koristiti masku.

Škole stranih jezika moraju da ograniče broj polaznika po grupama kako bi se mogao održavati razmak od najmanje dva metra između polaznika, uz obvezno korišćenje maski. Predavači moraju da održavaju razmak od polaznika i da nose masku ili da se odvoje pleksiglasom, kao i da mjere temperaturu prilikom dolaska na posao, uz vođenje evidencije o polaznicima i merenje njihove temperature pri dolasku, prenosi N1.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još