Božović još nije vratio diplomatsku iskaznicu

 Božović još nije vratio diplomatsku iskaznicu

Izvor: E-Stock

Ambasada Srbije više od pola godine, od kada je bivši ambasador te zemlje u Podgorici Vladimir Božović proglašen personom non grata, Crnoj Gori nije vratila diplomatske lične karte i poresku identifikacionu karticu koje su koristili Božović i članovi njegove porodice.

To je Pobjedi potvrđeno iz Ministarsva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore, čijom su odlukom krajem novembra prošle godine Božoviću prestale sve diplomatske funkcije u Crnoj Gori.

MVP je, kako su rekli, u skladu sa ustaljenom praksom koja se primjenjuje po prestanku ambasadorske funkcije, verbalnom notom tražilo od Ambasade Srbije vraćanje diplomatskih legitimacija u januaru ove godine.

„Ambasada Republike Srbije još nije vratila diplomatske lične karte i poresku identifikacionu karticu, izdate bivšem ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimiru Božoviću i članovima njegove porodice“, kazali su iz MVP-a.

Odluka o uskraćivanju gostoprimstva Božoviću iz MVP-a je obrazložena njegovim kontinuiranim miješanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali i time da su ambasadorovo ponašanje i izjave nespojive sa standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Božović je, međutim, od tada u više navrata boravio u Crnoj Gori, a posljednji put to se dogodilo 2. maja ove godine kada je prisustvovao vaskršnjoj liturgiji služenoj u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Iz MVP-a Crne Gore ranije je rečeno kako Božović, bez obzira na status nepoželjnog diplomate, u našoj zemlji može da boravi kao građanin. To potvrđuju i iz MVP-a.

„Za nas je Božović državljanin Srbije, koji u tom svojstvu može da boravi u Crnoj Gori, po pravilima koja važe za bilo kog drugog državljanina Republike Srbije“, navode iz MVP.

Objašnjavaju i da to podrazumijeva da Božović u bilo kom trenutku, sa civilnim pasošem Republike Srbije, može ući u Crnu Goru. Napominju i da ne postoji nijedan pravni razlog koji bi mu osporio to pravo.

„Sa druge strane, posljedica proglašenja diplomatskog predstavnika neke države personom non grata podrazumijeva da nadalje nema pravo da obavlja diplomatske funkcije u toj državi, obavlja zvaničnu komunikaciju, sastanke sa predstavnicima državnih organa države prijema, uživa diplomatski imunitet i diplomatske privilegije“, ističu iz MVP-a.

Komentarišući nedavno saopštenje koje je, nakon sastanka Božovića sa patrijarhom Porfirijem, izdala Srpska pravoslavna crkva, a u kome se Božović i dalje označava kao ambasador Srbije u Crnoj Gori, iz MVP-a ističu da je riječ o „samopredstavljanju bivšeg ambaadora“.

„Nijedna vjerska organizacija, pa ni SPC, se u svom djelovanju ne bavi pitanjima diplomatskih odnosa, što znači da ne raspolaže pravom da daje, niti da poništava ambasadorska zvanja. Imajući to u vidu, ne iznenađuje što crkva nije opovrgnula samopredstavljanje bivšeg ambasadora Vladimira Božovića u tom pravcu, budući da to nije u njenoj nadležnosti“, zaključili su iz MVP-a.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još