„Brine me korona u staračkim domovima, dnevno se uradi do 250 testova u Podgorici“

 „Brine me korona u staračkim domovima, dnevno se uradi do 250 testova u Podgorici“

Foto: PR centar

Na području Glavnog grada dnevno se obradi oko hiljadu pacijenata suspektnih na kovid, uradi se oko 200 do 250 brzih testova, od čega je 50 odsto pozitivnih, kazao je direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, ističući da ga posebno brine ulazak koronavirusa u staračke domove.

On je, gostujući u Emisiji „Hronika Podgorice“ na Televiziji Crne Gore, istakao da je koncept reformisane primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori najfunkcionalniji u regionu i šire.

„To je model zasnovan na postulatima naučnog, iskustvenog, etičkog i profesionalnog odnosa stručnjaka. Čitav koncept je napravljen tako da se praktično sam prilagođava situaciji. Na području grada prosječno, dnevno, imamo oko hiljadu, 1100 obrađenih pacijenata koji su suspektni na kovid. Oko 500 do 600 je fizički obrađeno u pet kovid centara“, naveo je Kavarić.

Dnevno se na području cijelog grada, u Domu zdravlja uradi oko 200 do 250 brzih testiranja, a 50 odsto testiranih su pozitivni.

„Za sada imamo dovoljno brzih testova, ali ukoliko situacija bude zahtjevala zatražićemo od nadležnih da se dostavi više testova. Trenutno na području grada imamo oko pet hiljada kovid pozitivnih pacijenata, koji uglavnom imaju blage simptome, a 400 do 500 naših sugrađana se liječi kod kuće. Oni su na pravom kućnom liječenju od kovida i sve servisira Dom zdravlja Podgorica“, rekao je Kavarić.

Dodao je da je 30 odsto zaposlenih u Domu zdravlja, odnosno oko 130 ljudi trenutno angažovano u kovid sektoru.

„To su 23 doktorska tima, sa laborantima, vozačima, sestrama, psiholozima, pripadajućim ljekarima biohemiračima u laboratoriji, radiolozima. Među tih 400, 500 pacijenata je u prosjeku oko 30 do 40 nešto težih koji zahjtevaju višekratni dnevni monitoring. Do desetak pacijenata dnevno uputimo u Klinički centar sa kojim imamo kontinuirano jako dobru saradnju“, rekao je Kavarić.

Na pitanje koliko se epidemiološke mjere poštuju kazao je da nijedne, ni strožije ni blaže mjere ne mogu dati rezultate ukoliko građani kao normalnost ne prihvate da koriste masku, drže distancu i da redovno peru ruke.

„Brine me navikavanje na smrtne slučajeve. Brine me ulazak virusa u staračke domove, Komanski most. Jedino ko se decidno pridržava mjera su zdravstveni profesionalci i porodice koje imaju nekoga ko je obolio od kovida, pa su živi svjedoci kako izgleda kada dobijete virus“, pojasnio je Kavarić.

Od 700 zaposlenih u Domu zdravlja Podgorica trenutno je inficirano samo dvoje.

Izazov je, kako je rekao Kavarić, povratak drugih redovnih pacijenata u velikom broju i apelovao je na građane da što više koriste elektronske servise.

Kada je riječ o vakcinaciji, istakao je da je važno da sve kvalitetne naučno zasnovane informacije u pitkom obliku dođu do građana „da imamo procenat zainteresovanosti za vakcinaciju kao u zemljama koje nam mogu biti uzor, kao što su Danska, Švedska“.

„Važno je da građani imaju prave informacije, da ih zainteresujemo preko medija. Vakcina je pravi oblik zaštite od ovog opasnog oboljenja koje je paralisalo cijeli svijet. Potpuno smo spemni. Počela je edukacija za zaposlene u Domu zdravlja. Vakcinacija će ići po ustavljenom redu kako bude preporučio Institut za javno zdravlje, a odluku donijelo Ministarstvo zdravlja“, kazao je Kavarić.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još