Četvrta faza projekta “1000PLUS“

 Četvrta faza projekta “1000PLUS“

Foto: 1000plus.me

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma održana je press konferencija povodom objavljivanja Javnog poziva za građanje – realizacije četvrte faze Projekta „1000plus”.

Marko Čanović, generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja, na konferenciji je saopštio da je kroz prethodne tri faze, 1186 porodica riješilo stambeno pitanje, odnosno preko tri
hiljade (3055) građana.

„Posebnu pažnju imamo prema najosjetljivijim kategorijama, te stoga porodična domaćinstva koja imaju prioritet u ovom projektu su: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u ovoj fazi, imajući u vidu situaciju sa pandemijom COVID19 koja je zadesila cjelokupno društvo, kao i sav teret koji su nosili zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru, nakon pažljivog razmatranja i uzimanja u obzir svih okolnosti, odlučeno je da upravo oni, pored navedenih, budu prioritetna lica u IV fazi ovog projekta“, kazao je Čanović.

Kroz četvrtu fazu, čija je realizacija u toku, očekuje se da će dodatnih 400 domaćinstava riješiti stambeno pitanje.
Vaučeri se, nakon dodjele svim prioritetnim licima, dodjeljuju sljedećim ciljnim grupama prema navedenim udjelima:

  • 40% korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru,
  • 30% bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života,
  • 30% ostalim korisnicima.


Banke koje su se prijavile i ispunile sve tražene uslove su: NLB Banka AD Podgorica, Lovćen Banka AD Podgorica, Erste Bank AD Podgorica, Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica, Podgorička banka AD Podgorica. Uslovi su sljedeći: Fiksna kamata stopa 2.99%, period otplate kredita do 20 godina, obrada kredita 0.3%, bez obaveznog učešća.
Takođe, raspisan je javni poziv za ponuđače stanova, odnosno, za izgrađene stanove javni poziv traje do završetka realizacije Projekta „1000plus“.

Od ponedjeljka, 9. novembra 2020. godine, sa radom počinje Call centar. Građani mogu pozvati broj 19915 svakog radnog dana od 8 do 16 sati i dobiti sve informacije u vezi projekta.

Javni poziv za građane biće objavljen 16. novembra, a predaja dokumentacije bankama počinje 19. novembra 2020. godine.

Detaljne informacije možete pronaći na sajtu https://www.1000plus.me/

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja