Dan borbe protiv HIV-a; U Crnoj Gori 243 osobe inficirane

 Dan borbe protiv HIV-a; U Crnoj Gori 243 osobe inficirane

Foto: IJZCG

Svjetski dan borbe protiv SIDA-e ili AIDS-a, na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava se svakog prvog decembra. Sve inicijative koje se godinama sprovode imaju za cilj podizanje svijesti o HIV infekciji, ali i podsjećanje na značaj postignutih rezultata u prevenciji i liječenju, pružanju podrške inficiranim osobama od strane porodice i društva u cjelini, kao i odavanju pošte preminulima.

Doktorka Alma Čičić, šefica odsjeka za polno prenosive bolesti u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, za portal Danilovgrad objašnjava šta je HIV i po čemu se AIDS razlikuje.

“Kada se kaže HIV misli se na virus humane imunodificijencije ili na infekciju tim virusom, a AIDS predstalja poslednji klinički stadijum ove infekcije. Nastaje poslije više godina od same infekcije i karakteriše se određenim kliničkim simptomima i znacima.“

Prvi slučaj u Crnoj Gori registrovan je 1989. i do kraja prošle godine registrovane su 303 osobe inficirane HIV-om.

“U istom periodu umrlo je 60 osoba od posljedica ove infekcije. Tako da su na kraju prošle godine, prema podacima iz Registra, u Crnoj Gori 243 osobe živjele sa ovom infekcijom“, navodi naša sagovornica.

U ovom trenutku registrovana je infekcija kod 216 muškaraca i 27 žena. Najčešći put prenosa infekcije (87% slučajeva) je preko nezaštićenog seksualnog odnosa.Od ukupnog broja registrovanih 146 (48%) osoba u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu razvijene bolesti (AIDS-a), a njih 157 je registrovano u asimptomatskoj fazi bolesti.

Dr Čičić objašnjava da je prirodni tok infekcije takav da na početku ne možemo ni znati da smo inficirani i jedini način da se otkrije je testiranje.

“Nekih 3 do 6 nedjelja nakon infekcije nastaje tzv. akutni sindrom koji kod 50% pacijenata može proći bez ikakvih ili sa blagim simptomima. Ukoliko se simptomi jave, oni su nalik nekoj virozi ili gripu sa povišenom temperaturom uvećanjem limfnih žlijezda, možda dijarealni sindrom, nešto što ni po čemu nije specifično. Taj period prolazi bez liječenja i tada infekcija ulazi dugogodišnju fazu koja je bez simptoma ili su slabo izraženi, i osoba živi bez ikakvog saznanja da je inficirana, to je tzv. latentni period. U toj fazi virus se razmnožava, uništava imune ćelije i kada potpuno opadne imunološki odgovor ulazi se u AIDS fazu.“

Cilj terapije je održavati infekciju u latentnoj fazi i omogućiti pacijentima normalan i produktivan život. Čičić, za portal Danilovgrad, navodi da se liječenje i dostupnost terapije razlikuju od države do države.

“U nekim zemljama u kojima je generalizovana epidemija i koje nijesu razvijene, kao što su zemlje subsaharske Afrike, dostupnost terapije upitna. Kod nas se koriste protokoli koji su u skladu sa evropskim protokolima i dostupne su fiksne kombinacije ljekova, a to je savremena terapija koja se koristi u zemljama zapadne Evrope.“

Stopa testiranja u Crnoj Gori je izuzetno niska i to je jedan od razloga za otkrivanje HIV infekcije u nekim kasnijim stadijumima, ali zbog savremene terapije inficirane osobe, u određenoj mjeri, mogu da uspostave dobar terapijski odgovor i u kasnijim fazama.
Naša sagovornica ističe značaj prepoznavanja rizika i testiranja na vrijeme.

“U Crnoj Gori testiranje je značajno unaprijeđeno otvaranjem savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje. Testiranje se može obaviti u mikrobiološkoj laboratoriji u Institutu za javno zdravlje, po uputu ljekara. A u savjetovalištima koje postoje u Institutu za javno zdravje, ali i u još sedam Domova zdravlja obavlja se anonimno i dobrovoljno testiranje, koje je besplatno, bez uputa i bez ličnih podataka. I naučno je dokazano da je to odlična preventivna praksa.“

Čičić apeluje na građane ukoliko prepoznaju rizik za HIV infekciju, da se jave u Institut za javno zdravlje, u savjetovalište za HIV ili u Domove zdravlja u kojima se može obaviti testiranje na HIV infekciju.

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još