Dijabetes, bolest modernog doba

 Dijabetes, bolest modernog doba

Foto: Dan

Dijabetes predstavlja hronično nezarazno oboljenje koje dovodi do poremećaja na nivou ugljenih hidrata, masti i bjelančevina, i osoba koja ima dijabetes ima poremećaj u regulaciji glikemije, a samim tim i poremećaj ovih nutritijenata.

Internista endokrinolog, Valentina Kalinić, za portal Danilovgrad, objašnjava da TIP 2 dijabetesa najčešće zastupljen i kod nas, i u svijetu.

“U 90 do 95% je zastupljen tip 2, koji je karaktereističan za stariju populaciju, međutim zbog velikog problema gojaznosti, to je ujedno i faktor rizika za dijabetes, takođe i djeca obolijevaju od dijabetesa tipa 2. Ovaj tip dijabetesa odlikuje da pacijent ne mora biti na insulinskoj terapiji od početka, već je u najvećem broju slučajeva, u početku poremećaj insulinske rezistencije.“

Pored gojaznosti, Kalinić navodi i ostale faktore rizika za razvoj dijabetesa.

“Postoji i faktor nasleđa kao faktor rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, žene sa sindromom policističnih jajnika, i sve osobe koje imaju neku od metaboličkih bolesti kroz vrijeme treba da prate nivo glikemije u krvi“, objašnjava doktorka.

I pored dostupne terapije, povećanog broja endokrinologa, ni kod nas, ni u svijetu ne vidi se pomak u liječenju ovog stanja. Zato, naša sagovornica posebno ističe odnos između ljekara i pacijenta.

“Da biste imali dobro regulisanog pacijenta on mora da zadovolji pet stavki, da se prije svega pridržava higijensko dijetetskog režima ishrane, fizička aktivnost, edukacija, terapija i kontrole i kod ljekara i samokontrole.“

Nakon 45 godine života preporuka ljekara je da se jednom ili dva puta godišnje odrade laboratorijske analize i ujedno utvrdi nivo glikemije u krvi.

Iako je preporuka da osobe sa dijabetesom strogo vode zdrav našin života, naša sagovornica objašnjava da to ipak ne može zamijeniti terapiju kod dijebetesa tipa 2.

“To zanošenje da higijensko dijetetskim režimom ishrane i fizičkom aktivnošću održavamo nivo glikemije u krivi nije poželjno. Dobra je glikoregulacija, postigao je dobar nivo glikemije , međutim prevencija za budućnost, očuvanje insulinske rezerve se bolje postiže uz terapiju“, završava doktorka Kalinić.

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još