Dom zdravlja: Organizacija rada u vrijeme pandemije

 Dom zdravlja: Organizacija rada u vrijeme pandemije

Foto: Dom zdravlja Danilovgrad

U vrijeme pandemije koronavirusa rad Doma zdravlja u Danilovgradu organizovan je u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Direktor Doma zdravlja ‘’Dimitrije Dika Marenić’’ u Danilovgradu Mr sci. dr Dejan Mandić za Portal Danilovgrad kazao je da su napravili kadrovsku reorganizaciju i formirani su COVID timovi u sastavu ljekar-medicinska sestra/tehničar.

Na samom ulazu u ovu ustanovu obavlja se trijaža pacijenata i njihovo dalje preusmjeravanje, zavisno od simptomatologije.

“Ambulantni pregledi kod izabranog doktora se odvijaju uobičajnom dinamikom, uz trijažnu proceduru Covid tima i uz obavezno poštovanje preporuka za ličnu zaštitu. Specijalistički i subspecijalistički pregledi u Domu zdravlja Danilovgrad od strane ljekara Kliničkog centra i SB Brezovik su suspendovani, kako u samom KCCG, tako i u našem Domu zdravlja“, kazao je za naš portal direktor Doma zdravlja Danilovgrad.

Foto: Dom zdravlja Danilovgrad

Mandić je kazao da je u ovom trenutku najveći izazov zaštititi medicinski kadar.

“U ovako kompleksnoj epidemiološkoj situaciji jako je važno edukovati stanovništvo, upozoravati konstantno na opasnosti širenja virusa, sačuvati najranjivije grupe, kao i sačuvati medicinski kadar koji je prvi na udaru, a već je prilično zamoren od osmomjesečne borbe sa virusom.“

Ukoliko građani osjećaju simptome poput povišene temperature, malaksalosti, opšte slabosti, kašlja, kratkog daha, otežanog disanja, gubitka čula ukusa i mirisa, treba da se jave u Dom zdravlja ne brojeve telefona: 020/211-106; 020/810-306, objasnio je Mandić i dodao:

“Građani zovu i ambulante svojih izabranih doktora, ako imaju neki od navedenih simptoma, a onda se upućuju ljekaru u Covid ambulantu. Nakon prve procjene simptoma, kontaktira se epidemiolog IJZCG, ostavljaju se podaci pacijenta i zakazuje se testiranje na virus COVID-19. Ljekar iz COVID ambulante na osnovu težine kliničke slike određuje dalji tok dijagnostike (laboratorijski nalazi, RTG pluća) i liječenja, praćenja stanja, pregleda pacijenta u COVID ambulati ili u kućnim uslovima.“

Mandić navodi da je saradnja sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i regionalnim epidemiološkim službama na jako visokom nivou.

“Svakodnevno se određuje epidemiolog koji je pripravan za našu opštinu. U komunikaciji ljekara iz COVID ambulante sa njim organizuje se testiranje na koronavirus za značajan broj naših građana. Takođe, treba poomenuti i dobru saradnju sa Klinikom za infektivne bolesti, Kliničkog centra Crne Gore, u koju se upućuje jedan broj naših pacijenata sa srednje teškom do teškom kliničkom slikom, a na osnovu konsultacija sa dežurnim ljekarom na klinici“, naveo je za Portal Danilovgrad, direktor Doma zdravlja.

Transport pacijenata iz Danilovgrada organizuje i vrši Dom zdravlja, pripravni vozač uz medicinsku pratnju.

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja