Državni dug na kraju septembra iznosio 3,66 milijardi eura

 Državni dug na kraju septembra iznosio 3,66 milijardi eura

Foto: Pixabay

Ukupan državni dug bez depozita na kraju septembra iznosio je 3,66 milijardi eura ili 79,45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) – saopštili su iz Ministarstva finansija, a prenosi Pobjeda.

Ukupan državni dug je sa depozitima bio 3,39 milijardi eura ili 73,55 odsto BDP-a.

– Spoljni dug je iznosio 3,09 milijardi eura, odnosno 67,06 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 570,5 miliona EUR, odnosno 12,38 odsto BDP-a. Depoziti na kraju trećeg kvartala iznosili su 271,79 miliona eura uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 5,9 odsto BDP-a – navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Kako se dodaje, u trećem kvartalu povučena su sredstva u iznosu od 32,65 miliona eura za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Od tog iznosa, za projekat finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, Smokovac-Mateševo, iz kredita sa kineskom Exim bankom, povučen je iznos od 12,48 miliona USD odnosno 10,67 miliona eura.

– Za ostale infrastrukturne projekte, za potrebe izgradnje puteva, vodosnabdijevanja, energetske efikasnosti, socijalnog stanovanja, razvoja poljoprivrede, nabavku vojne opreme i slično, povučen je iznos od 21,98 miliona eura – precizira se u dokumentu.

Iz Ministarstva finansija su kazali da su u trećem kvartalu zaključeni kreditni aranžmani sa ino i domaćim kreditorima.

Kada su u pitanju ino kreditori, zaključen je aranžman sa Evropskom investicionom bankom (EIB), za finansiranje projekta Program rekonstrukcije magistralnih puteva, u iznosu od 40 miliona eura. Potpisan je i aranžman sa Agencijom za razvoj izvoza Kanade (EDC), za nabavku dva helikoptera Bell 505, a ugovorom o kreditu definisano je da ukupan aranžman iznosi tri miliona eura.

Kada su u pitanju domaći kreditori, aranžmani su zaključeni sa Erste bankom, i to u iznosu od pet miliona EUR za potrebe budžeta i u iznosu od 25 miliona EUR, za potrebe realizacije kapitalnih projekata Uprave javnih radova.

Iz Ministarstva su naveli da je tokom trećeg kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 61,17 miliona EUR, od čega se 40,53 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 20,64 miliona eura.

– U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 11,08 miliona eura – zaključuje se u dokumentu.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još