Džonson i Džonson nastavljaju isporuke u Evropi

 Džonson i Džonson nastavljaju isporuke u Evropi

Izvor: Tanjug/AP

Kompanija Džonson i Džonson potvrdila je da će nastaviti sa distribucijom svoje vakcine protiv kovid-19 u Evropi nakon što je zdravstveni regulator saopštio da su koristi od vakcinacije veći od rijetkih rizika pojave stvaranja krvnih ugrušaka.

Kompanije je saopštila i da će ispuniti svoje obaveze i isporučiti 200 miliona doza u Evropi i 100 miliona u SAD.

Rojters podsjeća da je Evropska agencija za ljekove (EMA), preporučila u utorak da bi na etiketi Džonson i Džonson vakcine trebalo dodati upozorenje o stvaranju krvnih ugrušaka i istakla da je korist od vakcinacije veća od rizika, a nakon toga akcije kompanije Džonson i Džonson porsle su više od 2 odsto.

Kompanije je saopštila da će nova etiketa na pakovanju sadržati upozorenje za rizik od rijetkih neželjenih efekta kao i uputstva o tome kako ga prepoznati i liječiti, kao i da će ponovo pokrenuti isporuke u Evropsku uniju, Norvešku i Island, a da trenutno radi na ponovnom pokretanju kliničkih ispitivanja svoje vakcine.

Američki regulatori su prošle nedjelje, nakon skoro osam miliona primjenjenih doza, privremeno zaustavili upotrebu Džonson i Džonson vakcine nakon što su kod šest žena zabilježeni rijetki krvni ugrušci u mozgu u kombinaciji sa niskim brojem trombocita, što je navelo kompaniju da odloži distribuciju u Evropi.

Holandija je potvrdila da će vakcinu ponovo koristiti od srijede, a moguće je da američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lijekove (FDA) nakon sastanka u petak daju novu preporuku u vezi vakcine Džonson i Džonson.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još