EU će se sigurno suočiti sa novim preprekama za vakcinu

 EU će se sigurno suočiti sa novim preprekama za vakcinu

Izvor: Tanjug / Francois Walschaerts, Pool via AP

Evropska unija (EU), kritikovana zbog sporosti u vakcinaciji protiv koronavirusa, sigurno će se suočiti s novim “preprekama” i “problemima u proizvodnji”, možda čak i s “nestašicom” nekih sastojaka za vakcinu, ocijenila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“U Evropi imamo ambiciju da 70 odsto odrasle populacije bude vakcinisano prije kraja ljeta. To nije ništa”, rekla je predsjednica u intervjuu za nekoliko medija, među kojima francuski list “Kroa” (La Croix).

Ona je dodala da će “sigurno biti i drugih prepreka, drugih problema u proizvodnji” i upozorila da EU treba da bude spremna i na eventualnu neštašicu sirovine i određenih sastojaka vakcine.

Evropska komisija, koja je pregovarala o porudžbinama u ime članica EU, kritikovana je zbog kašnjenja isporuke odobrenih vakcina protiv koronavirusa, jer su nastali problemi s proizvodnjom u Evropi.

Ursula fon der Lajen je isključila svako poređenje s Velikom Britanijom i Izraelom, gdje je vakcinacija građana uveliko odmakla.

“Velika Britanija je izabrala put hitnog odobrenja za stavljanje vakcine u promet. Mi smo izabrali drugi put: da se omogući temeljna kontrola vakcine”, rekla je ona.

Izrael, rekla je predsjednica Evropske komisije, “veoma je digitalizovan” i preduzećima se daju lični zdravstveni podaci, a “to ne bismo želeli da radimo u EU”, rekla je ona.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još