EU postigla dogovor o zakonu o klimi

 EU postigla dogovor o zakonu o klimi

Izvor: iStock

Pregovarači Savjeta Evropske unije i Evropskog parlamenta postigli su danas, u ranim jutarnjim satima, dogovor o zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 55 odsto u odnosu na 1990. godinu.

“Oduševljena sam što smo postigli dogovor o ovom ključnom elementu Evropskog zelenog plana. Naše političko opredjeljenje da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. sada je takođe zakonska obveza”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Prema postignutom dogovoru, cilj smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine biće 55 odsto, u odnosu na sadašnjih 40 posto.

Dogovorom je potvrđen stav Evropskog savjeta, koji je u decembru prošle godine podržao prijedlog Komisije o 55-oprocentnom smanjenju, dok je početna pozicija Evropskog parlamenta bila 60 odsto.

“Današnji sporazum takođe pojačava našu globalnu poziciju lidera u suočavanju s klimatskom krizom. Kad se svjetski lideri okupe na Dan planete Zemlje, EU će izaći s ovom pozitivnom viješću za koju se nadamo da će nadahnuti naše međunarodne partnere. Ovo je dobar dan za naše ljude i našu planetu”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timermans.

U pregovorima između predstavnika država članica i Evropskog parlamenta u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo nikakvog napretka, sve do posljednjeg sastanka, koji je počeo u utorak rano popodne, a završio se u srijedu u pet sati ujutro.

Zakon još treba formalno da potvrde Savjet i Evropski parlament.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još