Hrvatska neće čekati EU, zatražili dokumentaciju za uvoz ruske vakcine

 Hrvatska neće čekati EU, zatražili dokumentaciju za uvoz ruske vakcine

Izvor: EPA-EFE

Hrvatska je zainteresovana za kupovinu ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V objavila je ruska Ambasada u Zagrebu.

Ambasada je objavila na svom Facebook profilu da je danas održan telefonski razgovor ambasadora Andreja Nesterenka i ministra zdravlja Hrvatske Vilija Beroša u kojem je potvrđeno da je hrvatska strana zainteresovana za kupovnu potrebne količine vakcine Sputnik V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU, kao i odredbama zakona Hrvatske. 

Sagovornici su izrazili zajedničko mišljenje kako se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da su u Hrvatskoj i dalje se zadržava određeni nivo slučajeva zaraze od koronavirusa i da su otkriveni novi sojevi, koji još nisu proučeni i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana.

Ambasada polazi od pretpostavke da za borbu protiv koronavirusa mora udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dvije zemlje, prenosi Srna.

Inače, ovo saopštenje dolazi nakon što su hrvatski mediji objavili da je Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske zatražilo od ruske strane dokumentaciju u vezi sa vakcinom Sputnik V protiv koronavirusa, na osnovu kojega bi Hrvatska agencija za ljekove i medicinske proizvode (HALMED) mogla dati odobrenje za interventni uvoz, prenosi Klix.ba. 

Sve veći broj evropskih zemalja pregovara s Rusima, uprkos tome što Sputnik još nema odobrenje Evropske agencije za ljekove.

Jutarnji list piše da se govorilo se o milion doza, no upravo odobrenje, odnosno adekvatna dokumentacija i regulativa uvoza predstavljaju najveći problem.

Da postoji mogućnost da se neće čekati odobrenje EMA-e potvrđuju iz HALMED-a u kojem pojašnjavaju da bi se u slučaju vanrednog uvoza vakcina koje nisu odobrene u Evropskoj uniji one mogle staviti u promet u Hrvatskoj.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još