Hrvatska suspendovala letove iz Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa

 Hrvatska suspendovala letove iz Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa

Foto: Ilustracija

Britanski evropski susjedi počeli su u nedjelju zatvarati vrata putnicima iz te zemlje, zabrinuti zbog brzog širenja novog soja koronavirusa u Britaniji. Putničke letove prema Britaniji danas su prekinule Njemačka, Holandija, Belgija i Italija, a pridružila im se i Hrvatska.

Premijer Andrej Plenković putem Tvitera objavio kako Hrvatska privremeno, na 48 sati, prekida vazdušni saobraćaj s Velikom Britanijom.

„S obzirom na nova saznanja o bržem intenzitetu širenja covida-19u Ujedinjenoj Kraljevini, Hrvatska će iz mjere opreza privremeno obustaviti putnički zračni promet iz Velike Britanije na 48 sati, dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa. Prioritet je zaštita zdravlja građana“, napisao je Plenković.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Evropi da „pojačaju kontrolu“ zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju evropski ogranak za AFP.

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Holandiji i u Australiji, navodi SZO koji preporučuje svojim zemljama članicama da „povećaju kapacitete za sekvenciranje“ virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je portparolka.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još