IJZCG: 329 novopozitivnih, u Danilovgradu 10

 IJZCG: 329 novopozitivnih, u Danilovgradu 10

Foto: Ilustracija

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 1295 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 329 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.

Novootkriveni su iz sledećih opština:

Podgorica144
Nikšić55
Bar21
Berane19
Budva18
Cetinje16
Rožaje11
Danilovgrad10
Pljevlja7
Bijelo Polje7
Tivat5
Tuzi4
Herceg Novi4
Kotor4
Ulcinj2
Plužine1
Plav1

Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice (3) i Cetinja od kojih je najstariji imao 89 a najmlađi 57bgodina (rođen 1963).

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 621 a od početka godine 630.

Do 17:30 časova prijavljen je oporavak kod 487 pacijenta.

U sklopu jučerašnjeg presjeka stanja potkrala se tehnička greška vezana za broj oporavljenih osoba u Tivtu. Uvidom u bazu uočeno je da su određene osobe dva puta prikazane kao oporavljene što je rezultiralo umanjenjem prikaza broja aktivnih slučajeva u Tivatskoj opštini. Institut za javno zdravlje Crne Gore upućuje iskreno izvinjenje građanima zbog nenamjerne greške koja je u ovom saošptenju ispravljena. Bitno je napomenuti da broj aktivnih slučajeva ne predstavlja uobičajen epidemiološki indikator niti je mjera realne epidemiološke opasnosti u određenoj opštini. On je indikator koji najpribližnije predstavlja opterećenje zdravstvenih servisa na primarnom nivou zdravstvene zaštite (domova zdravlja) dok najbolju mjeru rizika i najrealniji pokazatelj epidemiološke situacije u opštini predstavlja kumulativna incidencija – broj novootkrivenih slučajeva u jednoj opštini u određenom vremenskom periodu u zavisnosti od broja stanovnika u opštini a koju Institut redovno objavljuje za sve opštine subotom.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, te gore navedena metodološka ograničenja, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori iznosi 9158.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 44284.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još