Ivezić udomio više od 600 pasa

 Ivezić udomio više od 600 pasa

Foto: Privatna arhiva

U okviru NVO “Spasi me“ od 2017. godine postoji prihvatilište za pse i mačke na Novom Selu. “Vjerno srce“ jedini je azil ove vrste u Crnoj Gori. Razgovarali smo sa Sašom Ivezićem koji, zajedno sa suprugom i taštom brine o životinjama koje su tu smještene.

“Na imanju od 4000 kvadrata, koje je apsolutno podređeno životinjama, nalazi se veliki objekat od 1000 kvadrata. U tom objektu nalaze se boksevi za životinje, infekcioni boks, mjesto za karantin i oporavak. U poslednje tri godine dobijali smo pomoć od Ministarstva poljoprivrede za razvijanje kapaciteta. Uspjeli smo da sagradimo veterinarslku ambulantu, a nadamo se da ćemo uspjeti i da obezbijedimo opremu“, objašnjava sagovornik portala Danilovgrad.

Ivezić navodi da imaju dobru saradnju i sa Opštinom Danilovgrad, sa kojom su uspostavili saradnju o mjesečnoj donaciji za hranu.

“Troškovi su prilično visoki, ali uspijevamo da ih nadomjestimo kroz donacije koje pristižu iz Crne Gore, ali i raznih djelova svijeta. Uspijevamo da pokrijemo i visoke troškove za veterinara, jer je ovo prihvatilište i za životinje koje su pronađene bolesne i povrijeđene“, ističe Ivezić.

Posebno zanimljiva činjenica jeste da je kroz ovu organizaciju udomljeno više od 600 pasa i to najviše u inostranstvu.

„Životinje iz ovog azila su otišle u veliki broj evropskih zemalja, Rusiju, Brazil. Jedan pas iz Danilovgrada pojavio se u Rusiji u reklami za pseću hranu“, navodi Ivezić.

Sagovornik portala Danilovgrad naglasio kako je primjetio kroz svoje dugogodišnje iskustvo da psi sa određenim inaliditetima su više dobrodošli u porodice u inostranstvu nego u Crnoj Gori.

„Jedan od ciljeva za iduću godinu je da se taj broj promijeni. Želimo za što više pasa i mačaka da nađemo dom baš u Crnoj Gori“, objašnjava Ivezić.

Za sljedeću godinu Ivezić takođe planira proširivanje kapaciteta azila koji bi mogao da primi 120 životinja kao i izgradnju hotela za mačke.

Ovoj nesebičnoj porodici želimo puno uspjeha u njihovim planovima i apelujemo na građane da im olakšaju posao, udome i sklone neku životinju sa ulice.

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još