Jačati saradnju sa Mađarskom u oblasti zdravstva

 Jačati saradnju sa Mađarskom u oblasti zdravstva

Izvor: MZD

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović razgovarala je sa ambasadorom Mađarske Jožefom Neđešijem, sa kojim je dogovoreno unapređenje saradnje između dvije zemlje u oblasti zdravstva.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović je prezentovala ambasadoru Neđešiju ono što će biti u fokusu rada tima ministarstva na čijem je čelu. To su prije svega pregovori oko vakcine protiv koronavirusa, te maksimalno moguće ubrzavanje tog procesa, kroz dostupne mehanizme.

Osim covid pacijenata, ministarka insistira da se uspostavi bolje pružanje zdravstvenih usluga za ostale građane, te da su ciljevi reorganizacija, digitalizacija i transparentnost.

Dr Borovinić Bojović je upoznala Neđešija da su intenzivirane operacije i pregledi koji nisu u vezi sa covidom, kao i da liste čekanja za djecu ne postoje.

Kada je riječ o infrastukturnim projektima, ministrarka je istakla izgradnju Infektivne klinike, Urgentnog centra i najavila izgradnju gradske bolnice u Podgorici, kao i značajne pomake u zdravstvenom turizmu, otvaranjem zdravstveno-turističkog centra u Igalu.

Ambasador Neđeši je podsjetio na bilateralni sporazum u oblasti zdravstva iz 2019.godine, koji u fokusu ima onkologiju, HPV vakcinu, razmjenu doktora i studenata između dvije zemlje, te razgovore oko reforme Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć.

Sagovornici su saglasni da je prostor za saradnju moguć i u oblasti transplantacije organa, kada Crna Gora bude obnovila ugovor sa Eurotransplantom, a najavljena je i mogućnost sastanka ministara dvije zemlje.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još