JPU “Irena Radović“: Poštujemo mjere, zdravlje djece najvažnije

 JPU “Irena Radović“: Poštujemo mjere, zdravlje djece najvažnije

Foto: Ilustracija, JPU “Irena Radović“

Epidemiološka situacija u našoj zemlji diktira poseban režim rada i predškolskim ustanovama. O izazovima rada uslijed COVID-19 epidemije u našoj zemlji razgovarali smo sa Dušankom Ulamom, direktoricom javne predškolske ustanove “Irena Radovic” iz Danilovgrada.

Direktorica ovog vrtića navodi kako se stogo pridržavaju preporuka vodeći računa kako o zdravlju djece tako i o zadravlju zaposlenih u toj ustanovi.

Jasne procedure se primjenju već na samom ulazu u vrtić:

“Na ulasku se svima provjerava temperatura, te se o tome vodi evidencija (posebno za zaposlene, a posebno za djecu). Roditelji su dužni da svoju djecu isprate do ulaza, s tim što svi nose zaštitne maske. Od ulaska u objekat, do učionica, djecu vode zaposlena lica. Sa djecom se posebno razgovara o potrebi i važnosti pranja ruku u trajanju od najmanje 20 sekundi svaki put kada se pojavi potreba za tim. Igračke se peru svakodnevno, te slobodno mogu reći da je higijena u svim našim vaspitnim jedinicama na zavidnom nivou“, ističe Ulama.

Foto: JPU “Irena Radović“

Uprava ovog vrtića navodi kako svi zaposleni strogo poštuju obavezu nošenja maski, vizira, rukavica, strogo vode racuna o higijeni.

”Od same pojave virusa pred svim zaposlenim u našoj Ustanovi pojavio se jedan težak izazov. Vaspitači, medicinske sestre, asistenti i ostalo osoblje su besprekorno odgovorili svim zadacima, što je zaista za svaku pohvalu. Pred nama je i dalje težak period, ali zajedničkim snagama trudićemo se da sve bude kako treba”, kaže Ulama za Portal Danilovgrad.

Direktorica ove ustanove nije izostavila da pohvali odgovornost danilovgradskih roditelja.

”Kako su dobrobiti djece, njihov socio-emocionalni razvoj i zdravlje na prvom mjestu kako nama, tako i njihovim roditeljima, moram da napomenem da sa roditeljima ostvarujemo izuzetnu saradnju i da se svi oni ponašaju odgovorno, te da poštuju procedure koje smo sproveli u skladu sa preporukama IJZCG.”

Foto: JPU “Irena Radović“

Uslijed epidemiološke situacije broj djece koja pohađaju JPU “Irena Radovic“ se smanjio.

”Mi se trudimo da plan i program u potpunosti ispunimo, stavljajući prvenstveno akcenat na edukaciju djece za očuvanje zdravlja i održavanje higijene. Sve aktivnosti djece odvijaju se na način da što je moguće više, djeca drže fizičku distancu. Pored toga, kad god nam vrijeme dozvoljava trudimo se da što više aktivnosti bude na otvorenom” navela je naša sagovornica

Direktorica je ukazala da svako od nas na drugačiji način doživljava nove i nepoznate situacije, shodno tomo neizostavno je djecu edukovati o virusu.

“Da bi olakšali snalaženje u ovim vanrednim okolnostima, trudimo se da djecu što više informišemo o virusu, da ih edukujemo, te da ih naučimo na koji način mogu da zaštite sebe. Djeca su se izuzetno dobro prilagodila, jer se mi trudimo da ih edukujemo kroz igru jer je opet to način koji je njima najbliži.”

Foto: JPU “Irena Radović“

Zdrava ishrana za najmaladje članove našeg društva je posebno u fokusu u ovoj predškolskoj ustanovi.

“Polazak u vrtić je za većinu djece značajno iskustvo jer prvi put počinju da jedu van kuće. Upravo tada značajnu ulogu igraju naše kuvarice na čelu sa nutricionistkinjom. Kako je zdrava ishrana na prvom mjestu sve one se svakodnevno trude da ishrana bude što raznovrsnija i bogatija, a sve u skladu sa normativnim pravilima ishrane.“

Takođe, nezaobilazna je I higijena u kuhinjskom bloku gdje zaposlene na pripremanju hrane koriste zaštitnu opremu tokom cijelog svog radnog dana.

Foto: Arhiva JPU “Irena Radović“

Napomenuli su, kako je uprava vrtića u stalnom kontaktu sa Ministarstvom prosvjete koje ih obavještava o svim promjenama vezanim za očuvanje zdravlja djece i zaposlenih, kao i o aktuelnim preporukama IJZCG-a i naveli:

“Kada je u pitanju podrška od strane Ministarstva prosvjete, ona ni ovog puta nije izostala, pa smo tako od njih dobili svu potrebnu zaštitnu opremu: maske, rukavice, vizire, dezifekciona sredstva…“

Direktorica ove predškolske ustanove, Dušanka Ulama, ukazuje kako se u javnosti ističe činjenica da predškolsko vaspitanje nije obavezno ali sugerišu na važnost koju vaspitne ustanove imaju na psiho-fizički razvoj djeteta. Međutim, apeluju na roditelje da ne dovode djecu ukoliko je neko od ukućana inficiran novim koronavirusom ili je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja