Kisindžer: Odnosi SAD i Kine mogli bi da svijet dovedu na ivicu katastrofe

 Kisindžer: Odnosi SAD i Kine mogli bi da svijet dovedu na ivicu katastrofe

Foto: Time

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer upozorio je budućeg predsjednika SAD Džoa Bajdena da bi njegova administracija trebalo brzo da krene u obnavljanje komunikacije sa zvaničnim Pekingom ili rizikuje da kriza preraste u vojni sukob, prenosi FOS.

Kisindžer je rekao da će danas dostupne vojne tehnologije takvu krizu učiniti „još težom za kontrolu“ od one iz ranijih razdoblja.

„Ako ne bude neke osnove za neku zajedničku akciju, svijet će zapasti u katastrofu uporedivu sa Prvim svjetskim ratom. Amerika i Kina sada sve više naginju konfrontaciji i svoju diplomatiju provode na konfrontacijski način. Opasnost je da će se dogoditi neka kriza koja će preći retoriku u stvarni vojni sukob“, rekao je 97-godišnji Kisindžer.

Diplomata koji je trasirao put za istorijsko putovanje Ričarda Niksona u Kinu 1972. godine, rekao je da se nada da će zajednička prijetnja pandemije kovid-19 pružiti otvor za političke diskusije između dvije zemlje kada Bajden preuzme dužnost 20. januara.

„Ako na kovid možete gledati kao na upozorenje, u smislu da se u praksi svaka zemlja njime bavi uglavnom autonomno, ali njegovo dugoročno rješenje mora biti na nekoj globalnoj osnovi“, rekao je Kisindžer.

Američko-kineski odnosi su na najnižem nivou u posljednjih nekoliko decenija, uprkos tome što su dvije strane početkom godine postigle trgovinski sporazum „prve faze“. 

Posle izbijanja pandemije koronavirusa, koja je započela u kineskom gradu Vuhanu, predsjednik SAD Donald Tramp optužio je Kinu za širenje virusa i broj umrlih u SAD-u.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još