Konačno oslobođen teretni brod koji je blokirao Suecki kanal

 Konačno oslobođen teretni brod koji je blokirao Suecki kanal

Izvor: BBC

Gigantski teretni brod „Ever Given“ koji od utorka blokira Suecki kanal, oslobođen je, saopštila je kompanija „Inchcape shipping“.

„Ever Given je uspješno vraćen u odgovarajući položaj jutros u 4.30 i trenutno je bezbjedan“, navela je kompanija na svom Tviter nalogu.

Kako navodi Blumberg, iako su spasioci uspjeli da pokrenu brod, još nie poznato kada će Suecki kanal biti otvoren za saobraćaj.

„Ever given“, brod koji plovi pod zastavom Paname zaglavio se u utorak dijagonalno preko južnog dijela Sueckog kanala, zaustavivši saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svijetu.

Veliki teretni brod dužine 400 metara i širine 59 metara, posle iznenadnog udara vjetra koji mu je poremetio kurs, ukoso se nasukao u kanalu, na mjestu širokom manje od 300 metara.

Najmanje 369 plovila čeka na tranzit kroz kanal, uključujući desetine brodova za prevoz kontejnera, naftne tankere i brodove koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) i tečni naftni gas (LPG). Šteta se mjeri milijardama dolara.

Parališući efekat ovog zastoja već je primjetan u Siriji, gdje su vlasti bile prinuđene da uvedu restrikcije goriva, jer je „Ever Given“ uticao na uvoz nafte u Siriju i usporio dolazak broda koji nosi gorivo i naftne proizvode.

Agencija za zdravlje životinja Rumunije saopštila je u subotu da je blokadom pogođeno 11 brodova koji su preuzeli stoku iz te zemlje.

NVO Animals International upozorila je da na potencijalnu „tragediju“ koja prijeti oko 130.000 životinja.

Izvor: RTS

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još