Korona bi mogla da postane blaga sezonska bolest

 Korona bi mogla da postane blaga sezonska bolest

Izvor: Pixabay

Nova studija američkih naučnika predviđa da će SARS-CoV-2, virus koji prouzrokuje kovid-19, vremenom postajati sve manje zarazan, da će se pojavljivati sezonski, zajedno sa ostalim patogenima iz porodice koronavirusa koji prouzrokuju blage prehlade.

Ali to će se dogoditi tek kad SARS-CoV-2 postane endemski virus, odnosno kad ne bude prouzrokovao masovne zaraze ili teška oboljenja, kažu naučnici sa univerziteta Penn State i Emory University. 

Njihova studija objavljena je u časopisu Science.

„Kada će virus dospjeti u takvo endemsko stanje zavisi od brzine njegovog širenja i o brzine vakcinisanja“, rekla je za New York Time glavna autorka studije Dženi Lavin sa Emory University. 

„Dakle, potrebno je svakoga izložiti vakcini što je pre moguće“, istakla Lavin.

Njihovo istraživanje zasniva se na šest ljudskih koronavirusa, od kojih se četiri redovno šire među ljudima i prouzrokuju samo blage simptome. Ostala dva,teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i blisokoistočni respiratorni sindrom (MERS) pojavili su se u novije doba i rezultiraju visokom smrtnošću, ali dijele sličnu genetiku kao koronavirus koji uzrokuje kovid, prenosi N1. 

Naučnici još proučavaju koliko dugo traju antitijela i ostale imunološke ćelije nakon preležanog kovida. Dosadašnja saznanja upućuju na to da je imunost koja blokira zarazu relativno kratka, ali je zato imunost koja ublažava simptome dugotrajna.

To znači da osoba može nekoliko puta biti zaražena koronavirusom, ali svaki sljedeći put ne bi bio ozbiljan kao prvi, što je slično delovanju običnih prehlada na organizam.

Kad većina ljudi stekne zaštitu od kovida, bilo prirodnim putem infekcije ili vakcinacijom, koronavirusu će mahom biti izložena samo mala djeca, a njihova oboljenja su blaga.

Ali bez masovnog vakcinisanja biće potrebne godine i mnogo smrtnih slučajeva da se to ostvari, kažu naučnici.

Čak i slučaju pojave novih sojeva virusa, poput onoga koji se upravo širi Velikom Britanijom, naučnici tvrde da je imunitet stečen prethodnim sojevima „dovoljno jak da spriječi ozbiljnu bolest“.

Baš kao što je to slučaj s četiri koronavirusa uzročnika prehlade kod kojih imunitet jača sa svakim novim oboljenjem, piše N1. 

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još