Kovačević: Rekonstrukcija hotela Zeta u toku, otvaranje sljedeće godine

 Kovačević: Rekonstrukcija hotela Zeta u toku, otvaranje sljedeće godine

Foto: PR centar

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, u intervjuu za portal Danilovgrad, govori o infrastruktirnim projektima, potencijalima Danilovgrada i situaciji sa koronavirusom.

Koliko je situacija sa epidemijom koronavirusa poremetila planove i realizacije projekata Opštine?

Korona virus jeste u osujetio neke planove i realizaciju pojedinih projekata, odlažući njihov završetak u ovoj godini. Ipak, lokalna uprava u saradnji sa opštinskim organima, preduzećima i institucijama, uz podršku Vlade Crne Gore, odgovorno i primjereno je odgovorila tom izazovu. Na vrijeme smo izvršili raspodjelu zaštitne opreme za gradske službe, pružali podršku Domu zdravlja kome smo obezbijedili putem donacije trijažni kontejner, epidemiološkim službama, vršili dezinfekciju javnih površina, te obezbijedili vanredne mjere podrške privrednim subjektima. Dodatno, lokalna uprava i opštinski javni funkcioneri su uplatili donacije za borbu protiv COVID-19 u iznosu od 17.700 eura, a slično je urađeno i od strane odbornika Skupštine opštine. I ovaj put bih pozvala građane na odgovornost prema sebi, svojoj porodici i društvu u cjelini, te striktno pridržavanje epidemioloških mjera.

Jedan od najznačajnih projekata je izgradnja bulevara Danilovgrad – Podgorica, da li radovi teku po planu?

U pravu ste. Izgradnja bulevara dužine 15 kilometara između Podgorice i Danilovgrada jeste jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji se realizuju na području naše opštine. Ne treba govoriti o značaju brzog i sigurnog saobraćajnog povezivanja našeg i Glavnog grada te pozitivnog uticaja koje će to imati, kako na kvalitet života građana, tako i korišćenje potencijala privrednog razvoja. Ova investicija vrijedna oko 25 miliona eura biće završena za dvije godine, a svakodnevno svjedočimo intenzivnim radovima duž cijele trase puta.

 Iako je najavljivano za početak oktobra, zgrada za zaposlene u Vojsci i Ministarstvu odbrane još uvijek nije gotova, kada možemo očekivati kraj radova?

Radovi na izgradnji 68 stanova u zgradi za zaposlene u Vojsci Crne Gore i Ministarstvu odbrane su pri kraju. Sasvim je izvjesno da, i pored problema tokom izgradnje i dodatnih građevinskih radova koji su uslovili produžetak rokova, u narednoj godini očekujemo useljenje i završetak ove važne investicije vrijedne 5,5 miliona eura. Važno je napomenuti da je i lokalna uprava učestvovala u ovom projektu kroz oslobađanje plaćanja komunalija.

U kojoj fazi je rekonstrukcija hotela Zeta?

Rekonstrukcija hotela „Zeta“ je u toku, a investicija je vrijedna 2,5 miliona eura. Ovaj kultni objekat će zadržati postojeći oblik sa savremenim sadržajima u rangu hotela sa 4 zvjezdice. Pored 33 smještajne jedinice sa preko 70 ležajeva, hotel će imati i izložbeni prostor, spa centar sa saunom, kongresni prostor, restoransku salu kao i prostorije za trgovačku i uslužnu djelatnost. Sa velikim zadovoljstvom očekujemo stavljanje u funkciju hotela „Zeta“ tokom naredne godine, i povratak stare slave ovog jedinstvenog simbola našeg grada.

Gdje vidite najveći potencijal za razvoj naše opštine?

Kada bih izdvojila sektore, onda bi to bili poljoprivreda i turizam. Vidjeli smo da se u vremenima krize, svi okrenemo sebi. Tako je, ako može biti išta pozitivno tokom ove epidemije, značajno porasla individualna poljoprivredna proizvodnja, umnogome plasirana kroz online načine prodaje. Takođe, imajući u vidu razvojne resurse Danilovgrada, nakon epidemije, šansu moramo potražiti i u razvoju lokalnog turističkog proizvoda. Odlična saobraćajna povezanost Danilovgrada, dobra osnovna infrastruktura i brza administracija garantuju povoljne uslove za razvoj i ostalih privrednih grana. Sa aspekta zapošljavanja, posebno je značajno otvaranje Hipermarketa „Voli“ sa dodatnim sadržajima (restoran, apoteka, knjižara, drogerija, šalter Pošte,) u čiju prvu fazu je uloženo 5,5 miliona eura, gdje radi 80 zaposlenih. Istakla bih još i značajne projekte kao što su rekonstrukcija hotela „Zeta“, te izgradnju turističkog kompleksa na Glavi Zete koji će obezbijediti značajan broj radnih mjesta. Pored ovih, u narednom periodu će se otvoriti nova benzinska pumpa „Hifa“, objekat „Bekament“-a i drugi privredni objekti koji će omogućiti zapošljavanje građana Danilovgrada.

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još