Krivokapić: Daćemo sve od sebe da obezbijedimo bolji život

 Krivokapić: Daćemo sve od sebe da obezbijedimo bolji život

Foto: Skupština CG

Na sjednici Skupštine Crne Gore, koja je počela sa 15-ominutnim zakašnjenjem, mandatar Zdravko Krivokapić predstavlja sastav nove Vlade. Sjednici prisustvuje i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Dnevni red je usvojen sa 60 glasova „za“ i jednim „uzdržanim“ poslanikom, a zbog velikog interesovanja poslanika ranije je najavaljeno da će sjednica trajati najviše tri dana. Ekspoze Krivokapića ima 51 stranu, napisan je na ćirilici i latinici.

14.30 Živković: Nije bilo izlaganja već elaboracija o radu prethodne Vlade

Šef poslaničkog kluba DPS Danijel Živković imao je zamjerke na izlaganje Krivokapića:

“Nismo prisustvovali iznošenju programa rada i nikakvom ekspozeu nego smo prisustvovali elaboraciji seminarskog rada o načinu i postupanju prethodne većine na osnovu iznođenja sopstvenih subjekcija, mogu to smatrati izostankom ideje kako voditi državnu politiku u narednom periodu“, poručio je Živković.

14.29

“Jedino što obećavamo jeste da ćemo se žrtvovati, i radom, kompetencijom i odgovornošću svjedočiti rezultat. Daćemo sve od sebe da obezbijedimo bolji život za sve naše građane.  Mi nijesmo mađioničari. Ono što imamo, to smo mi i naše znanje, želja, da napravimo Crnu Goru boljom i pravednijom državom, naša sinergija, timsko djelovanje i vjera našeg naroda u bolje sjutra koju ne smijemo da iznevjerimo“, poručio je Krivokapić na kraju izlaganja.

14.15 Mladi da ostaju, penzioneri da ne životare, policija da bude narodna…

Krivokapić je poručio da “hoćemo da kreativna i talentovana mladost ostaje ovdje, u Crnoj Gori, hoćemo da naši penzioneri ne životare, hoćemo da naši nastavnici imaju dostojanstvo profesije, da ljekare vodi isključivo i samo Hipokratova zakletva, da su novinari sigurni, a njihova poruka tačna“.

On je naveo da policija mora biti narodna, a ne partijska.

“Mora da sarađuje sa građanima, a da građani imaju povjerenje u njen rad, jer jedino tako svi dobijamo.Sve profesije treba da se udružuju u prepoznatljive profesionalne organizacije, da imaju jak sindikat koji brani radnika, a ne poslodavca i državnu upravu“, poručio je Krivokapić.

14.09 Državi vratiti kredibilitet

“Svaki dan mandata ove Vlade mi ćemo posebno pamtiti, jer realizacija zacrtanih prioriteta i sprovođenja reformi mora da vrati državi kredibilitet, dostojanstvo i ekonomsku snagu, a građanima da garantuje mir, zadovoljstvo, spokoj, blagostanje i sreću“, naveo je Krivokapić.

13.51 Mediji konstruktivni kritičari

“Medije doživljavamo kao permanentne partnere u komunikaciji, konstruktivne kritičare koji će nam ukazati na to što bi trebalo poboljšati. Trudićemo se da naš odnos sa medijima bude transparentan, što će doprinijeti razvoju i sprovođenju medijske politike koja će omogućiti slobodu izražavanja i slobodu medija u Crnoj Gori“, kazao je Krivokapić.

13.49 Ekološku državu promovisati kroz sva ministarstva

“Naša želja je da Crna Gora u dogledno vrijeme bude i suštinski ekološka država, a promociju koncepta ekološke države sprovodićemo kroz sva ministarstva“, kazao je Krivokapić.

13.32 Ispružena ruka ka NVO

“Ruka nove Vlade ostaje ispružena prema civilnom sektoru, koga pozivam i ovim putem da zajedno gradimo bolju budućnost zemlje, partnerski i nadopunjujući jedni druge. Odluke koje budemo donosili moraju biti plod inkluzivnog konsultativnog procesa, u okviru kojeg će svako ko je zainteresovan moći da iskaže svoje mišljenje“, kazao je Krivokapić.

13.26 Obezbijediti fer izbore, izmijeniti Zakon o slobodi vjeroispovijesti…

Nova Vlada će, kazao je Krivokapić, sprovesti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi stvorila preduslove za održavanje demokratskih, fer i slobodnih izbora. “Sređivanje biračkog spiska predstavlja važan preduslov za to.  Poseban prioritet Vlada će posvetiti Izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama“, naglasio je mandatar.

13.21 Borba protiv organizovanog kriminala

Mandatar je kazao da će se posebno  posvetiti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, s osvrtom na predmete koji su u sferi interesovanja javnosti.

“Povećaćemo bezbjednost našeg društva hapšenjima članova organizovanih kriminalnih grupa, sprečavanjem teških zločina i napretkom u ključnim istragama kojesu ostale neriješene. Pokrenućemo finansijske istrage o porijeklu imovine u svim očiglednim slučajevima nesrazmjere imovine i prihoda. Ova Vlada će razvijati kapacitete jedinica koje će se baviti finansijskom analizom i istragama“, naveo je on. 

Ukidanje NKT

“Jedan od nezaobilaznih poteza nove Vlade biće ukidanje NKTa, koje nema zakonsku osnovu i politički je kreirano tijelo, te kreiranje stručnog tijela u skladu sa Zakonom. Želim da ispunim očekivanja svih koji su glasali za promjene, ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promjena plaše. Stručno tijelo biće sastavljeno od zdravstvenih radnika i stručnih lica koja će imati prioritetni savjetodavni zadatak prilikom donošenja hitnih mjera i plana borbe protiv pandemije, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, ali i očuvala ekonomija“, naveo je Krivokapić.

12.55 “U prvi plan postaviti ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku vladavinu prava…“

“Kriza je velika, odlazeća vlast je primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo. Svjesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava“, naveo je Krivokapić.

“U ovom momentu potrebno je da u prvi plan postavimo ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku vladavinu prava, time napravimo zaokret od dosadašnje politike i okrenemo se prosperitetu i boljitku Crne Gore“, dodao je on.

“Dobili smo mandat za promjene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima. Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti, a više raditi, koji će biti samo jedan od vas, prisutan u narodu, sa težnjom da saslušam i razumijem potrebe.  Želim da ispunim očekivanja svih koji su glasali za promjene, ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promjena plaše“, kazao je Krivokapić.

12.41 Krivokapić je počeo sa predstavljanjem eskpozea

Kompletan ekspoze možete pročitati klikom na ovaj link.

Naglasio je da ovaj program nije mogao da bude drugačiji, jer ko nema podatke nema pravo da se igra sa podacima.

“Da li je ovo seminarski rad, to neka procijeni neko drugi. Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku. Zašto je to tako, zato što se desila prva demokratska smjena vlasti, a ako odajemo počast prošloj vlasti onda nemo treba da dostavi tačne podatke. Ova Vlada neće biti Vlada manjine nego Vlada naroda. Ako očekujete da neki rezultat da neki rezultat može da bude mjerljiv za šest mjeseci to može da bude vlada kontinuiteta. Ovaj eskpoze u skladu sa članom 103 Ustava. Mene ne obavezuje kako je neko prije radio“, poručio je Krivokapić.

“Cilj se definiše na sljedeći način: znate odakle krećete  i gdje želite, kako znate gdje želite kad ne znate odakle krećete. To je mjera priče o ciljevima, sve drugo je nemoguće. Vlada će u februaru napraviti program rada za 2021. i to je mjera u kojoj će biti iskazan svaki cilj decidno“, poručio je Krivokapić.

Milačić tražio da i kandidati za ministre budu u sali

Poslanik sa liste ZBCG Marko Milačić predložio je da se pozovu kandidati za ministre, da i oni prisustvuju sjednici.

Bečić je kazao da nema uslova ni potreba da oni budu u sali. Pozvao se na epidemiološki trenutak, ali i potrebu da se ne gubi vrijeme.

12.20 Medojević: Ne postoje parametri na osnovu kojih bismo mogli da ocjenjujemo rad Vlade

“Ovo što smo mi dobili ne ispunjava kriterijume da bismo mi mogli da razgovaramo o važnoj temi posebno što u ovom materijalu ne postoje mjerljivi parametri ni neki kriterijumi na osnovu kojih bismo mogli da ocjenjujemo rad Vlade, kazao je Medojević. Ovo je je Vlada jedne poltiičke partije i jedne NVO “Ne damo Crnu Goru“, dodao je on. 

“Za ovu Vladu niko nije glasao, sem URA“, kazao je on. “Ovo što je ostavljeno nama ne može da predstavlja materijal za jednu ozbiljnu raspravu“. 

Ne postoje uslovi da mi danas raspravljamo, ponovio je on i zatražio Kolegijumom, pozivajući se na raniju parlamentarnu praksu.

“Sa ustavnog aspekta, nema nikakvih manjkavosti“, odgovorio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić Medojeviću. Forma programa, kako je naveo, nije propisana nikakvim pozitivnim propisom.

Medojević insistira na pauzi i Kolegijumu. “Mandatar se nije izjasnio  ključnim elementima, šta loše je biće bolje, ovdje je potrebno da mandatar izađe sa jasnim politikama. Ja sam očekivao rokove, šta će Vlada da uradi u prvih 100 dana, u prvih 200 dana, koji je cilj Vlade…“.

Bečić je dodao da ne vidi propuste te da je na svima njima da se opredijelile prema materijalu na glasanju.

Podsjećamo, Krivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon obavještenja da tri koalicije, poslije parlamentarnih izbora, imaju skupštinsku većinu.

Krivokapić je u ekspozeu, koji je u ponedjeljak dostavio parlamentu, istakao da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv kovida i istinska vladavinu prava.

Krivokapić je u ekspozeu objavio personalni sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika.

Potpredsjednik Vlade biće jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Krivokapić je za ministra unutrašnjih poslova predložio Sergeja Sekulovića, odbrane Oliveru Injac, a vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Kandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložen je Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

„Sve su ove osobe koje su znanjem, iskustvom, timskim duhom, referencama i prethodnim rezultatima pažljivo izabrane i po svim kriterijumima zaslužile da predvode pojedina ministarstva“, kazao je Krivokapić.

IZVOR: FOS Media

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još