Krivokapić: Popis ne smije biti pitanje identiteta

 Krivokapić: Popis ne smije biti pitanje identiteta

Foto: TVCG

Vlada, koja je i prije nego što je izabrana, kritikovana i od vladajuće većine i od opozicije nije sastavljena da bi zadovoljila bilo čije partijske interese, već interese svih građana i očekivanja naroda. To je u intervjuu za Dan poručio premijer Zdravko Krivokapić, naglašavajući da će osnovna karakteristika Vlade na čijem je čelu biti rezultat.

Komentarišući posljednja dešavana u Skupštini Crne Gore, kazao je da je riječ o opstrukciji DPS-a.

„Ja bih to nazvao pravim imenom, a to je, možda, politička korupcija, koja je odavno prisutna u Crnoj Gori. Ovo je još jedan pokušaj opozicije da opstruiše rad parlamenta i Vlade. Kao što je to bilo očigledno i vrlo jasno svim građanima Crne Gore, tako je nama jasno od trenutka kada smo 7. decembraušli u puni kapacitet djelovanja da na određenim mjestima imamo vrlo jasnu opstrukciju, koja je vrlo loš pristup bilo kakvog djelovanja. Zašto se pojavljuje opstrukcija ako mi želimo i imamo isti cilj? A naš zajednički cilj je da Crna Gora bude prosperitetna, sa mogućnošću da svaki njen građanin doživi boljitak i viši nivo kvaliteta života. Opstrukcija ne smije da bude element djelovanja u bilo kom sistemu, a pogotovo u državnoj upravi“, kazao je Krivokapić.

Premijer je kazao da je neophodna promjena kadrova, koja će dati jasne i prepoznatljive rezultate.

„Osnovna karakteristika ove vlade biće rezultat. Možda na najbolji način to možemo vidjeti kroz djelovanje Agencije za nacionalnu bezbjednost, gdje je u vrlo kratkom vremenskom periodu došlo do neophodnih smjena, kako bi ANB djelovala kao što je zakonom definisano, a to je ne da bude sredstvo jedne partije ili jednog čovjeka, ili određene grupacije, nego da radi u korist svih građana Crne Gore. To isto očekujemo i od Uprave policije. Iako su i jedna i druga institucija u v.d. stanju, ne vidim šta je razlog da v.d. direktora Uprave policije ne uradi to isto u svojoj nadležnosti. Tu prevashodno mislim na pomoćnike, koje sva javnost prepoznaje no svom njihovom djelovanju“, naveo je Krivokapić.

Istakao je da je Vlada, i prije nego što je izabrana, kritikovana je i od vladajuće većine i od opozicije.

„Nezadovoljstvo koje se ispoljava i vrlo često kroz javnost artikulišeu dijelu davanja određenih rokova apsolutno nije prepreka da ova vlada ima strategiju i djelovanje koje će biti definisano za četiri godine. Mi nijesmo došli ovdje na pozicije da bismo zadovoljili bilo čije partijske interese, nego interese svih građana i očekivanja naroda. Jer ovo je narodna pobjeda, koja se sada, naravno, zbog političkog sistema u Crnoj Gori, mora preslikati i kroz određena partijska djelovanja. Nikada niko nije uspio da obezbijedi apsolutno zadovoljstvo svih zainteresovanih strana. Koja je mjera u tom pogledu i na koji način to uraditi, ostaje da se dogovaramou narednom vremenskom periodu. Ako neko misli da je dovoljno nešto reći, a ne dati rješenje, grdno se vara. Prihvatamo konstruktivne kritike, kao i svaku sugestiju i konkretno rješenje za realizaciju određenih aktivnosti“, rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li Vlada, s obzirom da ima oročenu podršku u parlamentu, pokušava da preuzme nadležnost Skupštine, kao što je to bio slučaj kada je donesena odluka o zaduživanju u visini od 750 miliona eura, premijer je kazao da sve rade po zakonu.

„Još jednom se kroz medije zbog djelovanja i stavova određenih poslanika stvara utisak da smo nešto uradili, a da nijesmo nikoga konsultovali. Sve što radimo radimo no zakonu. To je slučaj i sa emisijom euroobveznica, koje su definisane u ne malom iznosu i u prvim našim projekcijama koje smo imali, smatrali smo da će 600 miliona eura biti dovoljno da imamo jednu rezervu od 100 miliona za ekonomski razvoj. Zbog procjene koja je definisana tokom samog izdavanja obveznica i izuzetnog interesovanja, ta brojka je dostigla 750 miliona eura. Svakako, sada je već jasno da će, na osnovu dubioza koje postoje i u budžetu i u drugim institucijama, i sa tim povećanjem na kraju ipak ostati projektovanih 100 miliona eura za ekonomski razvoj“, kazao je Krivokapić.

Kada je riječ o popisu koji Crnu Goru očekuje u 2021. godini, predsjednik Vlade je rekao da to ne smije da bude pitanje identiteta.

„Ovdje nije pitanje šta ćemo mi podržati, nego šta je mjera određenog trenutka i usaglašenost sa odgovarajućim propisima. Ono što je uvijek sporno u Crnoj Gori, to su identitetska pitanja. Popis ne smije da bude pitanje identiteta. To mora da bude pitanje statistike i brojki, koje će da nam pomogne u svim drugim budućim aktivnostima od prostornog planiranja do ekonomskog djelovanja“, kazao je Krivokapić.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još