Kuvar savjetuje kako treba da izgleda božićna trpeza

 Kuvar savjetuje kako treba da izgleda božićna trpeza

Foto: Privatna arhiva

Najradosniji hrišćanski praznik, prati i bogata božićna trpeza. Razgovor za portal Danilovgrad, kuvar Srđan Garić, počinje pjesmom, kojom ujedno objašnjava kako treba da izgleda božićna trpeza.

„U BOŽIĆA TRI NOŽIĆA
JEDAN SJEČE ČESNICU,
DRUGI SJEČE PEČENICU,
TREĆI SJEČE KOBASICU“

Garić ističe da se naše domaćice posvete kuvanju i usavršavanju ove, kako kaže naš sagovornik, umjetnosti, pa je na stolu pored pogače, pečenja i kobasice mnogo sočnih delicija.

“Na stolu se obično prije svečanog božićnog ručka posluže i pečeni kesteni, suvo voće, urme kao i sitni kolači. Božićni ručak treba da bude svečan, lijep i da ga provedemo u krugu najvoljenijih ljudi jer Božic simboliše mir, sreću i blagostanje“, objašnjava Garić.

Ono što se mora naći na božićnoj trpezi je česnica ili pogača.

“Pravi se domaća pogača u koju, kako to obično biva, naše domaćice stave novčic. Nekada su to bili dukati ili srebrnjaci. Pogača se lomi na onoliko djelova koliko ima članova porodice. I kako narodna vjekovna vjerovanja kazuju, ko nađe novčić pratiće ga sreća tokom cijele godine“, kazao je naš sagovornik i dodao da je neizostavan specijalitet za Božič pečenica ili pečenje.

“Priprema se na klasičan način, na ražnju, a ako to uslovi ne dozvole peče se u rerni, svakako to naše domaćice bolje znaju. Treba napomenuti i to da se posle velikog posta organizam prvenstveno uželi mesa i prerađevina od mesa te je samim tim i domaća kobasica našla svoje mjesto na božićnoj trpezi.“

Obzirom da naša država obiluje domaćim proizvodima, gastronomiji, na trpezi se mogu naći i druga jela, pasulj prebranac, sarme, japraci, raštan sa kaštradinom, kao i razni rolati od mesa, kao i tradicionalni proizdvodi, domaća pršuta, sirevi, dobro vino. A naš sagovornik ističe da smo upravo po ovih proizvodima prepoznati u svijetu.

“Obzirom da radim kao kuvar moram napomenuti da gosti naš restorana nerijetko posjećuju i tokom božićnih praznika. Obično se na Badnji dan, pošto je zadnji dan posta, mogu naći razna jela od ribe, plodova mora, raznih salata i jela od tijesta, kao i specijaliteti mediteranske kuhinje. Na dan Božića obično svi provodimo vrijeme u svojim toplim domovima, ali ima i onih koji se kod nas prepuste uživanju u specijalitetima od mesa, u kombinaciji sa povrćem i raznim sosevima“, objašnjava Garić.

Kuvar Srđan Garić, podijelio je sa nama recept, njemu veoma dragog jela.

ROLOVANO PILE

Za ovo jelo potrebno vam je:
-cijelo pile 2-3kg
-senf
-so
-biber
-začin c
-pančeta 300g
-kačkavalj 300g
-suvi vrat 200g

Strpljenje i dobra volja, kao i vještina potrebni su da se pile obradi i odvoji od kosti, vodeći računa da ostane u jednom komadu, nakon toga umjereno ga začiniti i premazati senfom. Preko cijele površine pileta poređati tanko rezanu pančetu, preko nje poređati kačkavalj, a zatim i suvi vrat. Sve to čvrsto urolati i vezati kanapom za pečenje. Tepsiju nauljati, sipati malo vode, rolat odozgo posuti sa malo začina C, staviti u tepsiju i pokriti sa alu folijom.
Pile prvo pečemo 1h na 200°C, posle toga skidamo foliju i pečemo na malo jačoj temperaturi da se dobije hrskava korica i zlatno-žuta boja. Povremeno prelivati pile sa sokovima koje pusti tokom pečenja. Kad je gotovo možemo ga poslužiti toplo i hladno.

Naš sagovornik ističe da se nakon božićnog ručka najčeće posluži baklava, tulumbe, ali i sitni kolači, koji imaju suvo ili kandirano voće, bademe, orahe, lješnike.

“Za kraj nazdravite sa časom dobrog, domaćeg, crnog vina i šta drugo poželjeti osim da vam božićni praznici donesu mir, osmijeh i pune trpeze ljubavi i dobrih, ukusnih jela. Mir Božiji, Hristos se rodi.“

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još