Lideri EU postigli dogovor o budžetu i paketu za oporavak od pandemije

 Lideri EU postigli dogovor o budžetu i paketu za oporavak od pandemije

Foto: Beta/AP

Lideri EU postigli su sporazum o sedmogodišnjem budžetu i paketu za ekonomski oporavak od pandemije korona virusa, nakon što su prevazišli razlike poslije prigovora Poljske i Mađarske, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

„Sada možemo da počnemo sa primjenom i da obnovimo naše ekonomije. Naš veliki paket za oporavak podstaći će našu zelenu i digitalnu tranziciju“, naveo je Mišel na Tviteru prvog dana samita EU u Briselu.

Detalji postignutog sporazuma za sada nijesu poznati.

Iako su u julu prihvatile sporazum, Varšava i Budimpešta su potom blokirale usvajanje budžeta EU od 1.074,3 milijarde eura i paketa za ekonomski oporavak od 750 milijardi eura, jer su se protivile uspostavljanju mehanizma za uskraćivanje sredstava članicama Unije čije vlade urušavaju demokratske standarde. Za urušavanje tih standarda i vladavine prava Brisel godinama optužuje upravo Poljsku i Mađarsku.

Budžet za period od 2021. do 2027. godine i paket za oporavak, ukupne vrijednosti oko 1.820 milijardi eura, smatraju se ključnim za mnoge evropske zemlje čije su ekonomije teško pogođene pandemijom korona virusa.

Uoči dvodnevnog samita koji je počeo danas, diplomate i zvaničnici EU su najavili usvajanje deklaracije kojom bi bilo precizirano da mehanizam povezan sa stanjem vladavine prava neće biti korišćen ni protiv jedne zemlje bez presude Evropskog suda pravde. Taj proces bi mogao da traje godinu dana.

Ako lideri EU ne bi usvojili budžet do kraja godine, blok 27 zemalja će nastaviti da troši novac, ali će na raspolaganju imati ograničene resurse, pošto će svakog mjeseca moći da troši najviše dvanaestinu budžeta za prethodnu finansijsku godinu. Mnogi projekti za Poljsku i Mađarsku mogli bi u tom slučaju da budu blokirani.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još