MA mogao da preveze putnike iz BG

 MA mogao da preveze putnike iz BG

Foto: AP Photo/RISTO BOZOVIC

Kupci karata za letove nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa ogorčeni su na menadžment te kompanije, s obzirom na to da nijesu prevezeni na traženu lokaciju, a nije im vraćen ni novac koji su potrošili za kartu i obavezni PCR test. Među oštećenim kupcima karata je i jedna penzionerka, koja je potrošila penziju da bi kupila povratnu kartu od 240 eura za Beograd. Taj let nije realizovan, iako je mogao da bude, kako je juče saopštio direktor nacionalnog avio-prevoznika Vlastimir Ristić u pismu upućenom ministrima Mladenu Bojaniću, Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću, piše Dan.

On je tražio hitan sastanak i kazao da nova kompanija ima šanse ako se na nju prenesu resursi MA.

“Mi smo najprije obavili internu analizu aspekta bezbjednosti avio-operacija i jedinstveni stav je bio da se sa operacijama mora završiti u petak. Iako smo za Beograd mogli da letimo i subotu i nedjelju, jer smo aerodromu Beograd ta dva avio-dana platili unaprijed, i uprava aerodroma nam je potvrdila da možemo nesmetano letjeti, operacije su morale biti otkazane”, napisao je Ristić u juče poslatom pismu.

Istakao je da je prestanak rada MA, ostanak bez posla, bez već zarađenih plata bezbjednosni rizik zbog intenzivnog stresa na posade koje treba da obave letjenje.

“Time bismo se izložili riziku koji se u avijaciji ne praktikuje i uspjeli smo da petak završimo bezbjedno, kao i sve ove 23 godine u saobraćaju koliko je MA letio “, dodao je Ristić.

On je kazao da je zvanično saopštenje MA, kojim potvrđuju prestanak rada, uslijedilo nakon bezbjednog slijetanja aviona iz Beograda.

“Istog dana u popodnevnim satima je uslijedila reakcija povjerilaca, odnosno Poreske uprave, koja je pustila blokadu na iznos duga za poreze i doprinose od 15,2 miliona eura. Time su sva sredstva sa računa povučena, uključujući i namjenska sredstva dodijeljena po zakonu za restauraciju motora. Ovim je i MA vjerovatno trajno ostao bez raspoloživih sredstava”, rekao je Ristić.

Dodao je da nova avio-kompanija ima šansu samo ako se realizuje tranzicija resursa sadašnjeg MA na tu kompaniju i nikako drugačije.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još