Međunarodni republikanski institut otvara kancelariju u CG, u fokusu podmladak partija

 Međunarodni republikanski institut otvara kancelariju u CG, u fokusu podmladak partija

Izvor: Skupština

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore dr Branka Bošnjak sastala se sa predstavnicima Međunarodnog republikanskog instituta (The International Republican Institute – IRI) Anesom Omanović, Amilom Karačić i Borislavom Spasojevićem.

Bošnjak je izrazila zadovoljstvo povodom najave otvaranja kancelarije Međunarodnog republikanskog instituta u Crnoj Gori. Ona je predstavila ideju Ženskog kluba koji je formiran prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma, i predstavila široku lepezu aktivnosti i tema sa kojim ih je upoznala kroz prezentaciju plana rada Ženskog kluba. Potpredsjednica Bošnjak je istakla da je cilj nove parlamentarne većine da u potpunosti uspostave demokratiju u parlamentarnom životu Crne Gore kroz postizanje dijaloga vlasti i opozicije i izlaženja iz partijskih rovova kada su u pitanju problemi građana koji moraju biti motiv za zajedničko djelovanje.

Bošnjak je detaljno upoznala predstavnike Međunarodnog republikanskog instituta sa planom uvođenja volonterizma mladih u srednjim školama po uzoru na škole u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona smatra da moramo raditi na kreiranju sistemske kontinuirane podrške na promociji i razvoju volonterizma. Takođe je istakla da bi uvođenjem ovog programa u obrazovni sistem ambijent za volontiranje bio afirmativniji i da bi konačno kao društvo počeli da prepoznajemo vrijednost i dobrobit volontiranja.

Predstavnici Međunarodnog republikanskog instituta upoznali su potpredsjednicu sa planom rada njihove kancelarije koju planiraju formalno da otvore početkom septembra. Oni su istakli posebno zadovoljstvo što su konačno uspjeli da obezbijedi direktno prisustvo IRI-ija u Crnoj Gori, zbog činjenice da već duži vremenski period djeluju u zemljama regiona.

Spasojević je istakao da će u narednom period fokus djelovanja Međunarodnog republikanskog instituta bitia na saradnji sa podmaldcima političkih partija i političkom obrazovanju mladih lidera kroz program ALPI, koji je i ove godine prvi put sproveden u Crnoj Gori u saradnji sa partnerima.

Sagovornici su se saglasili i pored polarizacije društva, građani se slažu oko najvažnijih ekonomskih i socijalnih problema i da političari i vlasti moraju pokazati politčku zrelost i odgovornost i zajednički raditi na rješavanju tih problema.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još