Mjere moraju biti oštre, nema drugog izlaza

 Mjere moraju biti oštre, nema drugog izlaza

Foto: Ilustracija

Na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore, dr Senad Begić, saopštio je da su od jučerašnjeg presjeka završena 2003 uzorka na novi koronavirus, od kojih je 639 pozitivno.

Begić je kazao da kada bi se svi pridržavali onoga što je propisano stavili bi bolest pod kontrolu.

„Ako želimo da broj novooboljeh naglo oborimo onda mjere moraju biti čvršće i one podrazumijevaju sve ono što nije popularno i uključujući kompletno zatvaranje svih aktivnosti osim najnužnijih. Na taj način bi postigli brzi pad broja oboljelih, brzo rasterećenje zdravstvenog sistema“, kazao je Begić.

Institut je za apsolutno pooštravanje mjera, jer je to jedini način da sačuvamo zdravlje građana i funkcionisanje zdravstvenog sistema, kazao je Begić.

Direktor Opšte bolnice Nikšić Ilija Ašanin kazao je da je do sada u toj bolnici hospitalizovano ukupno 754 pacijenta sa teškom kliničkom slikom, a da se trenutno na bolničkom liječenju nalaze njih 74, te da se 333 pacijenata liječi u hospitalnim uslovima.

Ašanin je saopštio da se u KCCG nalazi 79 pacijenata sa korona virusom, u Baru 44 pacijenta, u Beranama 32 pacijenta, u Brezoviku 34, u Pljevljima 20, Bijelom Polju 23, u Kotoru 11, Cetinju 9, Kodri 10.

On je rekao da je zdravstveni sistem pokazao punu potentnost, te da je koncipiran tako da podržava potrebe populacije i dodao da je sistem položio ispit i da vlada situacijom.

„Mnogo veći zdravstveni sistemi su pokazali slabost u organizaciji i zbrinjavanju. Svi se sjećamo scena iz okruženja koje treba pamtiti kao nešto što ne bi trebao biti praksa nigdje“, kazao je direktor OB Nikšić.

Ne možemo iz ovoga izaći kao pobjednici, ako se ne solidarišemo i ne damo doprinos svemu tome, zaključio je Ašanin.

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još