Najsavremenije kamere i opremu Skupština platila 37.000 eura

 Najsavremenije kamere i opremu Skupština platila 37.000 eura

Foto: Twitter

Skupština Crne Gore nabavku tri robotizovane kamere i prateće opreme, koja će biti korišćena za lajv prenose sjednica odbora putem Jutjuba, platila je više od 37 hiljada eura. 

Iz skupštinske Službe za odnose sa javnošću za Pobjedu su pojasnili da su za opremu koja će biti instalirana u plavoj sali parlamenta novac uplatili iz skupštinskog budžeta, dok će modernizaciju crvenog i plavog salona biti realizovan uz podršku međunarodnih partnera.

Oprema, kako navode, nije nabavljena putem tendera, već su sprovedena tri pojedinačna postupka jednostavnih nabavki.

Upitani zbog čega su se odlučili na kupovinu modela Panasonik robotizovanih kamera, od kojih jedna košta gotovo 8.000 eura sa PDV-om, kada na tržištu postoje i jeftiniji modeli istog proizvođača, iz Skupštine kažu da te kamere ne mogu ispuniti potrebne zahtjeve.

– Poučeni dobrim iskustvom sa robotizovanim kamerama Panasonik u plenarnoj sali, a uzimajući u obzir potrebu da kamere iz sala i salona budu povezane u jednu cjelinu, smatramo adekvatnim nabavku indentičnih kamera. Imajući u vidu da se kamere instalirane u plenarnoj sali više neće proizvoditi, specificirali smo kameru koja adekvatno odgovara navedenim potrebama, s obzirom na činjenicu da jeftiniji modeli nijesu u mogućnosti da ispune potrebne zahtjeve.

Ove kamere koristiće se za televizijske prenose skupštinskih zasijedanja, kada se za to steknu uslovi, stoga smo smatrali nepraktičnim kupovinu kamera različitog kvaliteta u iste svrhe. Ukupan iznos sa uračunatim PDV-om za multimedijalnu televizijsku opremu, robotizovane tv kamere i videoprodukcijsku opremu iznosi 37.416,83 eura, kažu iz Skupštine.

Iako su sjednice parlamentarnih odbora već prenošene uživo na Jutjubu, i bez nove skupe opreme, iz Skupštine kažu da je to rađeno putem aplikacije Zoom kao prelazno i testno rješenje dok se ne nabavi i instalira profesionalna oprema.

– Trenutno se snimanje obezbjeđuje samo sa jednom kamerom i to sa ljudskom posadom. Pored navedenog, signal emitovan putem Zoom aplikacije nije zadovoljavajućeg kvaliteta za korišćenje televizijskim kućama zbog natpisa Zoom i neadekvatnog kvaliteta slike i mogućih kadrova.

Naime, za strimovanje putem Zooma koristi se jedna ENG kamera, a kojom nije moguće prikazati dovoljno dobre kadrove svih učesnika, ali, svakako, kao prelazno rješenje doprinosi povećanju transparentnosti rada radnih tijela Skupštine. Najzad, u ovom slučaju, kvalitet strimovanja na Jutjubu zavisi od mnogo faktora koji su izvan kontrole skupštinskih službi.

Nabavka najsavremenijih robotizovanih kamera i produkcijske opreme, kažu iz Skupštine, koja će omogućiti direktne prenose sjednica radnih tijela, jedan je od načina da se značajno podigne transparentnost.

– Cijeneći potrebu za postizanjem napretka u otvorenosti i transparentnosti Skupštine Crne Gore, iskazane u brojnim izvještajima, međunarodnih partnera i nevladinih organizacija, pokrenut je projekat opremanja sale i dva salona, u kojima se održavaju sjednice skupštinskih radnih tijela, savremenom opremom koja omogućava direktan prenos sjednica putem zvaničnih društvenih mreža ili televizijskih kanala.

Budući da je opremanje sve tri navedene prostorije izuzetno skup projekat, naročito u izazovnoj ekonomskoj situaciji, stvoreni su uslovi da se skupštinskim sredstvima opremi plava sala – navodi se odgovorima.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još