Nisu svi jednako pogođeni pandemijom

 Nisu svi jednako pogođeni pandemijom

foto: UNICEF

Iako je COVID-19 značajno promijenio život, nisu svi podjednako pogođeni, ocijenio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

On je kazao da se UNICEF udružio s partnerima kako bi podržao porodice i djecu koja su u najvećoj opasnosti od zlostavljanja, zanemarivanja ili propuštanja obrazovnih i drugih važnih servisa podrške tokom ove krize.

Iz UNICEF-a su kazali da je inicijativa „Zaštita najugroženije djece i porodica pogođenih COVID-om-19“ nastalae iz potrebe da se odgovori na razarajući uticaj pandemije koronavirusa na najugroženiju djecu i porodice u Crnoj Gori.

Inicijativu je pokrenuo UNICEF, a sprovodi je u saradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu, Grupom 484, Vladom Crne Gore, Crvenim krstom Crne Gore i drugim organizacijama civilnog društva, uključujući i udruženja roditelja.

Iz UNICEF-a su naveli da osim distribucije osnovnih higijenskih i zdravstvenih paketa za ugrožene porodice i dnevne centre za djecu sa smetnjama u razvoju, inicijativa podrazumijeva i podjelu računarske opreme kojom će biti podržano učenje na daljinu tokom zatvaranja škola.

Navodi se da je inicijativa predviđa podršku djeci i porodicama, kao i obezbjeđivanje stručne podrške u izradi novih smjernica za zaštitu djece tokom pandemije koronavirusa.

„Kako bi se ugroženoj djeci obezbijedila odgovarajuća higijena i zdravstvena zaštita, UNICEF i Crveni krst isporučiće dvije hiljade higijenskih paketa, 1,5 hiljada pelena, kao i informativni materijal za romske i egipćanske porodice, dnevne centre za djecu sa smetnjama u razvoju i udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju“, kazali su iz UNICEF-a.

Oni su objasnili da će u cilju podrške učenju na daljinu, UNICEF, u saradnji s Vladom Crne Gore i organizacijama civilnog društva, podijeliti 750 tableta djeci sa smetnjama u razvoju, djeci u hraniteljskim porodicama, kao i onoj koja žive u jednoroditeljskim domaćinstvima, ustanovama socijalnog staranja i najmlađim iz romske i egipćanske populacije.

Navodi se da su UNICEF-a i nevladina organizacija „Juventas“, ustanovi za djecu bez roditeljskog staranja „Mladost“ u Bijeloj isporučili pet laptopova, banera i projektora.

„Time je 60 djece školskog uzrasta dobilo svakodnevnu podršku u učenju na daljinu i psiho-socijalnu podršku za suočavanje sa stresom i drugim izazovima povezanim s pandemijom COVID-19.
Kao dio iste inicijative, 90 djece i samohranih roditelja će uz podršku NVO „Roditelji“ dobiti besplatnu psihološku i pravnu pomoć“, rekli su iz UNICEF-a.

Prema njihovim riječima, u okviru Inicijative, izrađene su Smjernice za zaštitu djece od nasilja i eksploatacije, koje uključuju i specifične okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa.

Iz UNICEF-a navode da je internet platforma dnevnih centara namijenjena djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama (http://servisipodrskezasve.net/platforma/ ) u procesu je nadogradnje i da će biti završena do 20. januara naredne godine.

Prema procjenama UNICEF-a, time će najmanje hiljadu djece i omladine sa smetnjama u razvoju i njihovih njegovatelja dobiti interaktivnu podršku na daljinu, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena izazovima koje je nametnula pandemija COVID-a-19.

Inicijativu „Zaštita najugroženije djece i porodica pogođenih COVID-om-19“ finansijski podržavaju Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu i Grupa 484.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još