Njemačka zabranila plastične kese, sem za voće i povrće

 Njemačka zabranila plastične kese, sem za voće i povrće

Foto: Ilustracija

Njemački parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022. godine, s tim da će i dalje biti dozvoljene tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća, prenosi Pobjeda.

Zabrana se odnosi na plastične kese debljinom stijenke između 15 i 50 mikrometra, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji.

Od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje  voća i povrća, kao i plastične vrećice od debljeg materijala, namijenjene višekratnoj upotrebi.

– Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa – rekla je ministrarka zaštite životne sredine Svenja Šulce (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD). Ona je kazala da su platnene kese, košarice te plastični sanduci za višekratnu upotrebu „dobra alternativa“ plastičnim kesama.

Organizacija za zaštitu životne sredine WWF je pozdravila zabranu plastičnih kesa Njemačkoj, ali je istovremeno istakla kako ove zabrana ima „samo simboličnu težinu“.

– Manje od jedan odsto potrošnje plastike u Njemačkoj otpada na plastične kese- stoji u saopštenju WWF-a.

I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen.

Opozicione stranke Alternativa za Njemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj mjeri za njemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po okolinu, tumačeći da se to odnosi samo na njemačke trgovine, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim mjerama.

Zastupnik AfD-a Andreas Bleck je ukazao na to da je dogovor između maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih vrećica, postignut prije dvije godine, donio rezultate i smanjio upotrebu vrećica za dvije trećine.

– Zakon o zabrani plastičnih kesa je zato najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja – rekao je Bleck.

U posljednje dvije godine velika većina lanaca samoposluživanja u potpunosti je izbacila plastične kese iz upotrebe.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još