Održana manifestacija Dani divljeg šipka, slijedi distribucija poklon paketa

 Održana manifestacija Dani divljeg šipka, slijedi distribucija poklon paketa

Foto: NVO “Za napredak Zagarča“

U organizaciji NVO “Za napredak Zagarča“ održana je manifestacija “Dani divljeg šipka“. Uz strogo poštovanje epidemioloških mjera organizovan je otkupni dan od 10 do 12 sati. Uprkos situaciji izazvanoj novim koronavirusom mještani su pokazali veliko interesovanja, za portal Danilovgrad, kazala je organizatorka manifestacija Ivana Janković Mijanović.

“Otkupili smo veliku količinu proizvoda, koju ćemo naknadno distribuirati kao poklon pakete. U zavisnosti šta su proizvođači pripremili, otkupljeni su proizvodi u vrijednosti do 150 eura po izlagaču. Svi prošlogodišnji izlagači su se odazvali pozivu i otkupljeno je samo preko 500 litara soka, prije svega, od divljeg šipka, drenjina… Takođe, otkupili smo i ostale tradicionalne proizvode poput slatkog od dunja i smokava, džemova, koji će biti dio paketa za donacije.“

Foto: NVO “Za napredak Zagarča“

Iz ove NVO ističu da su na ovaj način podržali tradicionalnu domaću proizvodnju soka od divljeg šipka, uz nadu da će motivisati poljoprivredne proizvođače i mještane da i u narednom periodu proizvode tradicionalne proizvode karakterističke za danilovgradsku regiju.

Foto: NVO “Za napredak Zagarča“

Nakon otkupa planirana je distribucija poklon paketa, korisnicima usluga geronto domaćica u opštini Danilovgrad, kao i štićenicima domova za stare Nana i Duga u Danilovgradu. Poklon paketi će sadržati otkupljene proizvode, odnosno: sok od divljeg šipka, džemove, med, knjigu poezije, maske i sredstva za dezinfekciju. Pored toga planirana je donacija seoskoj Osnovnoj školi “Blažo Mraković” u Donjem Zagarču, kao i paketi za učenike koji će pored gore navedenog sadržati čokolade i sveske koji su takođe obezbijeđeni donacijom.

Foto: NVO “Za napredak Zagarča“

Sredstva za realizaciju ovog događaja obezbijedila je NVO „Za napredak Zagarča“ uz podršku prijatelja manifestacije, kao i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

“Ovaj događaj se finansira od donacija Zagarčana, mještana i ljudi koji su porijeklom iz Zagarča, a u mogućnosti su da pomognu razvoju ove mjesne zajednice. Od njih smo imali bezrezevnu podršku i prošle i ove godine, tako da je to trenutno jedini vid finansijske podrške uz pomoć koje organizujemo ovu manifestaciju“, ističe Janković Mijanović.

Foto: NVO “Za napredak Zagarča“

Događaj možete simbolično podržati kupovinom ručno rađenih cegera po cijeni od tri eura. Cegeri se mogu kupiti na lokacijama: Frizerski salon ,,Cascadia” Svetozara Markovića 9 Podgorica, kafić ,,Džada” Vijenac Kosovskih junaka Podgorica i u gastro baru ,,Kordoba” u Danilovgradu. Ponuda ručno rađenih cegera ima za cilj podizanje ekološke svijesti i doprinos očuvanju životne sredine kroz što učestalije korišćenje cegera umjesto plastičnih kesa.

“Prodaja cegera ide dosta dobro, građani pokazuju veliko interesovanje i kupuju cegere. U toku dana imali smo informaciju da je danas prodato 50-ak cegera. Ljudima se dopada ta ideja ekološki prihvatljivog proizvoda koja zamjenjuje kese i mi ćemo i dalje imati slične inicijative koje će biti usmjerene za očuvanje životne sredine“, za portal Danilovgrad objašnjava Janković Mijanović .

Foto: NVO “Za napredak Zagarča“

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još

1 Comment

Comments are closed.

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja