Popunjenost Infektivne klinike polovična, pritisak manji

 Popunjenost Infektivne klinike polovična, pritisak manji

Osobe koje su prebolovale koronavirus osjetljivije su na ostale respiratorne infekcije od kojih se moraju čuvati, kazala je doktorka Danijela Stojanović sa Infektivne klinike KCCG. Ona je istakla da je pritisak na Klinici trenutno manji jer je popunjeno pola kapaciteta, a da je životno ugroženo pet pacijenata, piše Portal RTCG.

„Trenutno je pritisak na Infektivnoj Klinici manji nego u prethodnom periodu. Kapacitet naše klinike trenutno je skoro popunjen, dok je u posljednjih mjesec dana bio stalno popunjen. Imamo dva odjeljka. Na Klinici za infektivne bolesti koja ima kapacitet da primi 20 pacijenata i Infektivno B koje je na Klinici za neurohirurgiju gdje imamo u prosjeku 18 pacijenata. Trenutno je više od pola popunjenost kapaciteta klinike. Imamo par mjesta koja su slobodna“, kazala je ona.

Kaže da su u Klinici za infektivne bolesti uglavnom pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom upale pluća.

„Oni zavise od kiseonika u većini slučajeva. Dosta je pacijenata na srednjim i visokim dozaMa kiseonika. Imamo pet pacijenata koji su životno ugroženi, a ostali su stabilnog stanja“, kaže Stojanović.

Kaže da ima pacijenata koji imaju od 60 do 80 godina sa pridruženim bolestima kao što je na primjer kardiovaskularna bolest, hronične bolesti, a drugi dio su mlađi pacijenti od 40 do 50 godina koji su u lošem stanju i koji su na respiratoru.

Nakon što preboluju virus korona posebvno se prate pacijenti sa pridruženim bolestima, a posebno oni koji su imaali samo tešku upalu pluća.

„Ako je zdrava osoba imala tešku upalu dobija odgovarajuću terapiju, nakon liječenja će se oporaviti za par nedjelja. Njeno praćenje će biti mnogo lakše nego onih sa pridruženim bolestima kod kojih će se javiti komplikacije“, kaže doktorka.

Njih, kako dodaje prate na dvije sedmice, mjesec, tri mjeseca i šest mjeseci.

„Zakazujemo specijalističke preglede i snimanje pluća“, kaže ona.

Ona ističe da oni koji su prebolovali kovid 19 su osjetljiviji na druge respiratorne viruse koji kruže.

„Možemo očekivati grip i druge viruse. Bićemo osjetljiviji na bakterijske infekcije, pneumonije“, dodaje ona.

Kaže da je najbitnije da se održava normalan dnevni ritam sa zdravom ishranom i umjerenom fizičkom aktivnošću kako bi se ojačao imuni sistem.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još