Poslanici o dopunama Poslovnika i glasanju na daljinu

 Poslanici o dopunama Poslovnika i glasanju na daljinu

Foto: FOS Media

Crnogorski parlament danas će se izjasniti o dopunama Poslovnika, kojima je predviđeno da poslanik kojem je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom kovid – 19, ograničena sloboda kretanja, može glasati na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela na daljinu (onlajn), prenosi FOS.

Dopune Poslovnika predložili su predsjednici svih poslaničkih klubova.

Taj način glasanja prvi put će se primijeniti na sjednici parlamenta 2. decembra, kada će mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove vlade.

Poslanik je dužan najkasnije do početka sjednice da obavijesti predsjednika Skupštine, odnosno radnog tijela, u pisanoj ili elektronskoj formi (e-mail), o postojanju razloga za učestvovanje u radu sjednice na daljinu.

“Sjednica na daljinu sprovodi se putem informacione tehnologije koja omogućava prenos podataka, slike i zvuka u realnom vremenu, takvog kvaliteta da se bez sumnje može utvrditi identitet poslanika koji odlučuje“, kaže se u dopunama Poslovnika.

Skupstina na sjednici na daljinu odlučuje javnim glasanjem: upotrebom elektronskog sistema za glasanje, dizanjem ruke, prozivkom ili upotrebom informacione tehnologije.

Ove odredbe će važiti do 31. decembra ove godine.

Dopune Poslovnika predložili su Slaven Radunović, Boris Bogdanović, Branko Radulović, Dragan Ivanović, Miloš Konatar, Danijel Živković, Ivan Brajović, Ervin Ibrahimović i Raško Konjević.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još