Pravo je države da odluči o donacijama vakcina

 Pravo je države da odluči o donacijama vakcina

Foto: Shutterstock

Suvereno pravo svake zemlje je da odluči da li će da prihvati vakcine iz donacija, a za Svjetsku zdravstvenu organizaciju je najvažnije da je vakcina bezbjedna, kvalitetna i djelotvorna, poručila je šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović, gostujući u emisiji Fokus, na TVCG.

Podsjetimo, vlasnik Adriatic propertisa Petros Statis ponudio je Crnoj Gori donaciju od deset hiljada doza vakcine kineske kompanije Sinopharm. Iz Vlade još nije stigao konačan odgovor da li će prihvatiti tu donaciju, dok je ministarka Jelena Borovinić Bojović kazala da bi bilo potrebno provjeriti i kvalitet vakcine.

“Ja moram da podsjetim da u principu država ima suvereno pravo odlučivanja o modalitetu nabavka vakcine na osnovu onoga što je preporuka Nacionalnog savjetodavnog tijela za imunizaciju, i na osnovu onoga što su preporuke utemeljene na naučnim dokazima, koje plasira nacionalni institut za ljekove i medicinska sredstva”, kazala je Brajović.

Ponovila je i da je samo bezbjedna, kvalitetna, djelotvorna vakcina put da sačuvamo živote i da dođemo do oporavka.

“Naš stav je da, kada smo suočeni sa globalnom izazovom, što jeste ova pandemija, rješenja moraju da budu globalna. To znači da rješenje za ovakvu situaciju treba tražiti kroz globalnu platformu kao što je Kovaks. Da bismo zaista obezbijedili da vakcina bude dostupna svima”, navela je Brajović.

Dobro je, kako kaže, i što Crna Gora pokušava da nabavi vakcine od različitih proizvođača.

Vakcinacija u 52 države, dok 140 zemalja čeka

Vakcinacija je, kako navodi počela u 52 zemlje, od toga 41 je zemlja visokog nivoa razvoja.

“Oko 53 miliona vakcina je do sada administrirano, a oko 90 do 95 odsto je došlo u ruke bogatih zemalja”, navodi Brajović.

Vidimo da se, kako kaže, nažalost dešava da ipak vakcina prati resurse, a ne potrebe, što, kako dodaje, nije dobro.

“Ja bih rekla da je Crna Gora u istoj onoj poziciji kao i onih oko 130 do 140 zemalja”, kazala je Brajović.

Problem je što se, kako navodi, i za zemlje koje su počele vakcinu ne zna kada stižu novi kontigenti.

SZO, kako ističe, potencira da vakcinacija zajedno sa mjerama treba da bude rješenje u borbi sa koronom.

“Vakcine su svjetlo na kraju tunela pod uslovom da su vakcine distribuirane shodno principima jednakosti, pravičnost i reciprocitet”, navodi Brajović.

Preko Kovaksa nije distribuirana nijedna vakcina, podsjeća Brajović i dodaje da je Crna Gora pristupila tom sistemu i aktivno radi na pripremama.

“Nažalost svi smo mi svjedoci situacija koja je zabrinjavajuća, jer bogate države zagovaraju pravičnost i jednakost i sa druge strane vidimo da se prave sporazumi sa proizvođačima, da se zaobilazi Kovaks, a vidimo i da proizvođači ciljaju bogate države, jer je tamo profit”, navela je Brajović.

Neprihvatljivo je, poručuje, da se u jednoj državi vakcinišu mladi i zdravi, a u da u pojedinim ni zdravstveni radnici ne mogu biti vakcinisani.

“Za nas “pasoš”, odnosno zemlja porijeka vakcine apsolutno ne igra nikakvu odluku”, navela je Brajović.

Do sada je SZO dala zeleno svjetlo samo za Fajzerovu vakcinu, a kako dodaje, ima još 11 ili 12 vakcina koje će uskoro dobiti odobrenje.

“Te vakcine su rađene na različitim platformama”, kazala je Brajović.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još