Psihološkinja Sanja Popović: Ono što pamtimo su emocije

 Psihološkinja Sanja Popović: Ono što pamtimo su emocije

Foto: Privatna arhiva

Nova godina – novi ja, rečenica je koju najčešće čujemo na izmaku još jedne kalendarske godine. Ljudi se ponašaju kao da Nova godina donosi životne promjene, ali one kreću od nas samih. Uvijek mislimo da možemo bolje, pa nikada nijesmo dovoljno dobri. Budite zahvalni i zadovoljni sobom, jer istinska želja za napretkom dolazi iz ljubavi prema sebi, ne 365. danom u godini.

Šta predstavljaju praznici, kako se izboriti sa prazničnom melanholijom i šta nakon praznika, samo su neka od pitanja na koja odgovara psihološkinja Sanja Popović.

Iz ugla psihologa, šta za ljude predstavljuju praznici­?

Sezona praznika nam donosi euforiju, pozitivnu energiju, sve je okićeno i svi žele da godinu koja prolazi isprate na čaroban način. Međutim, iskustva psihoterapeuta nam ukazuju i na malo drugačiju sliku kada je u pitanju praznično raspoloženje. Nerijetko mnogi dočekaju Novu godinu u melanholičnom i depresivnom raspoloženju, što će u ovoj godini najviše doći do izražaja. Zašto se to dešava? Na kraju svake cjeline se sumiraju utisci, tako i na kraju godine postavljamo razna pitanja o sebi i svom životu. Oni koji su skloni negativnoj vibraciji upadnu lako u tu zamku. Godina za nama je svima donijela mnogo razloga zbog čega ćemo osjećati nostalgiju, nedostajaće nam porodica, prijatelji, sva slavlja i dobro raspoloženje koje nam daje dobru energiju. Euforija dok se pripremamo za praznike, kitimo kuću, planiramo kako da čarobno provedemo doček Nove godine i Božića nam podiže raspoloženje, ali da ne bismo osjećali veliki pad u raspoloženju i prazninu kada prođu praznici poželjno je isplanirati neku rekreaciju, otputovati negdje, odmoriti se ili organizovati te dane kako bismo se što pozitivniji vratili svakodnevnici.

Kako porodica treba da iskoristi praznično vrijeme?

Opet ću pomenuti da su rituali i stvaranje porodične tradicije jako važni i kada je riječ o praznicima – sveukupna radost življenja, udobnost i sreća koja se pronalazi u malim svakodnevnim rutinama i navikama. Zajedničko kićenje jelke, cijele kuće, spremanje poklona, pravljenje prazničnih kolača- sve to daje radost. Rituali takve vrste su neprevaziđeno bogatsvo u odrastanje najmlađih. Djeci i mladima su ovi porodični i tradicionalni rituali i običaji još potrebniji za očuvanje osjećaja pripadnosti i sigurnosti u njihovom životu. Da bi se dijete osjećalo sigurno, ima potrebu da osjeća da je njegov svijet predvidljiv, što mu omogućava da se razvije u prilagođenu, samopouzdanu i zrelu odraslu osobu.

Foto: Privatna arhiva

Kako praznične aktivnosti utiču na razvoj djeteta?

Kao roditelji mi smo modeli, i djeca imitiraju naša ponašanja, vjerovanja i razmišljanja. Kad se zajedno s djecom prisjetimo lijepih događaja koje smo za praznike imali, na primjer s našim roditeljima, tada učimo djecu kako da cijene jednostavne životne trenutke, učimo ih kako da traže i učine ove trenutke posebnima i u njihovim životima. Na taj način djeca razvijaju emocionalne odnose i s članovima porodice s kojima ne žive, i sjećaju se onih koji više nisu s njima. Pričajući o prazničnim događajima i o ljudima iz našega djetinjstva, oni postaju dio emocionalnog svijeta djeteta. Neuronaučnici nam to potvrđuju: iako smo ove godine imali drugačija iskustva proslave Nove godine i Božića naš mozak će pozitivno reagovati, na njemu dobro poznate, ugodne sadržaje (miris kolača, pogled na okićeni jelku i božićne ukrase…) koji podstiču srećna i lijepa sjećanja na prošla okupljanja porodice i prijatelja, koja podstiču za nas zdravi osjećaj kontinuiteta, pripadnosti i prihvaćenosti te doprinose osjećaju dobrobiti.

Kada prođu, kakav utisak na nas ostavljaju praznici?

Uvijek kada sve prođe i sjećanja iščezavaju, bilo da je riječ o praznicima ili svakodnevnim situacijama iz života, nerijetko zaboravljamo na same detalje nekog događaja, pa i na sam događaj, ali ono čega ćemo se zasigurno sjećati je kako smo se osjećali u tom trenutku tj. koju su emociju baš ti detalji proizveli kod nas. Ono što pamtimo su EMOCIJE!

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još