Škotska se želi vratiti u EU kao nezavisna nacija

 Škotska se želi vratiti u EU kao nezavisna nacija

Foto: Tanjug/AP

Premijerka Škotske Nikola Stardžen izrazila je danas nadu da će Škotska postati nezavisna i ponovo se pridružiti EU, ukazavši da Škoti nisu željeli Bregzit, protiv kojeg su većinski glasali na referendumu 2016. godine.

„Sada prolazimo kroz ‘tvrdi Bregzit’ protiv naše volje, u najgorem mogućem trenutku, usred pandemije i privredne recesije“, napisala je Stardžen na internet stranici svoje stranke SNP, koja podržava nezavisnost Škotske, dva dana nakon definitivnog izlaska Velike Britanije iz EU.

Ona je ponovo izrazila spremnost da organizuje novi referendum o nezavisnosti Škotske, nakon što je 2014. propao prvi takav pokušaj jer je 55 odsto Škota glasalo protiv.

Odluka o organizaciji referenduma je na britanskom premijeru, koji to odlučno odbija. Kada bi SNP na lokalnim izborima u maju odnio veliku pobjedu, to bi povećalo pritisak na London da pristane na novi referendum.

Prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja, koje je sproveo institut „Savanta komres“ polovinom decembra, 58 odsto Škota podržava raskid sa Velikom Britanijom kao nikada do sada.

Na referendumu 2016. godine je 62 odsto Škota bilo protiv izlaska iz EU, koji je podržalo 51,9 odsto građana Velike Britanije.

„Ne želimo otići i nadamo se da ćemo vam se uskoro ponovno pridružiti kao ravnopravan partner“, poručila je Stardžen.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još