Šveđani razmatraju upotrebu ruske vakcine Sputnjik V

 Šveđani razmatraju upotrebu ruske vakcine Sputnjik V

Foto: Shutterstock

Postoji mogućnost da se u Švedskoj, pored drugih vakcina, u upotrebi nađe i ruska vakcina Sputnjik V, javio je list Aftonbladet, pozivajući se na izjavu državnog koordinatora za vakcinisanje Ričarda Bergstroma..

On je rekao da je održan sastanak na tu temu, te da će nadležni organi detaljnije razmotriti mogućnost upotrebe ruske vakcine.

List navodi da pitanje nabavke ruske vakcine za članice EU još nije u potpunosti riješeno, ali je naglašeno da je vakcina pokazala efikasnost od 91 posto kod osoba starijih od 60 godina, prenosi Klix.ba. 

Bergstrom je istakao da Švedska ima malo informacija o ruskoj vakcini, te da bi trebala detaljnije pregledati rezultate njenog testiranja.

„Efikasnost vakcine u Rusiji određena je drugačije u odnosu na druga istraživanja i druge vakcine. To ne znači da je pogrešno, samo drugačije ocjenjuju“, naglasio je Bergstrom.

Aftonbladet napominje da će Švedska vjerovatno kupiti rusku vakcinu ukoliko budu dobri rezultati istraživanja u EU, prenio je TASS.

Rusija je 11. avggusta prošle godine postala prva zemlja u svijetu koja je registrovala vakcinu protiv COVID-a 19 koju je razvio ruski Državni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još