Svi rezidenti Crne Gore su kandidati za vakcinaciju

 Svi rezidenti Crne Gore su kandidati za vakcinaciju

Izvor: PR Centar, Arhiva

Da biste iskazali zainteresovanost i vakcinisali se protiv korona virusa, nije potrebno da budete osiguranik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Svi rezidenti Crne Gore, bez obzira na status državljanstva, po automatizmu su kandidati da prime vakcinu, pojasnio je za Dnevne novine generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić.

Prema njegovim riječima, podaci koje građani ostavljaju prilikom prijave za vakcinaciju su bezbjedni.

“Podaci koji građani unose preko www.covidodgovor.me su zaštićeni sigurnom konekcijom i u skladu sa Zakonom, svim podacima se upravlja kroz baze podataka eZdravlja”, kazao je Sekulić.

Za razvoj web platforme, koja pruža podršku digitalnim sistemima angažovana je, kako napominje, firma FLEKA iz Podgorice, a za cjelokupan razvoj web rješenja, kao i produkciju, izdvojeno je ukupno 0 eura.

“Cjelokupan portal je donacija pomenute firme, koja je prepoznala potrebu da svojom ekspertizom pomogne borbu protiv pandemije”, navodi Sekulić.

On ističe da je netačna informacija da je Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) pripremio digitalnu podršku masovnoj vakcinaciji u vidu elektronskog servisa eVakcinaCOVID-19.

“Vlada Crne Gore, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, FZO i Institut za javno zdravlje, zajedničkim angažmanom, uspostavili su digitalnu plaformu covidodgovor.me kao centralizovano mjesto za sve informacije i servise vezane za COVID-19 pandemiju. Strateška je odluka Vlade Crne Gore da u odnosu na raniju praksu fragmentisanog i slabo povezanog djelovanja institucija, novi pristup bude snažno i zajedničko epidemiološko, informaciono i medijsko upravljanje krizom u kojoj se nalazimo”, rekao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, prednosti ovakvog centralizovanog pristupa kroz www.covidodgovor.me jesu da je Fond za zdravstveno osiguranje eZdravlje samo dio cjelokupne platforme i njenih digitalnih servisa.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još