SZO i Njemačka isporučile medicinsku opremu Crnoj Gori

 SZO i Njemačka isporučile medicinsku opremu Crnoj Gori

SZO je udružio snage sa njemačkom Vladom u cilju isporuke medicinske opreme kako bi se opremile zdravstvene ustanove u Crnoj Gori koje se bore sa pandemijom, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Isporuka se sastoji od 300 pulsnih oksimetara. Opremu je SZO isporučila COVID 19 ambulantama na nivou primarne zdravstvene zaštite, širom Crne Gore. Ova oprema će zdravstvenim radnicima omogućiti da pruže pravovremenu i kvalitetnu njegu pacijentima inficiranim COVID-om 19.

Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović zahvalila je na donaciji i naglasila da će značajno pomoći kolegama u domovima zdravlja.

“Na primarnom nivou zdravstvene zaštite zbrinjava se oko 80% oboljelih od COVID 19 infekcije. Ova donacija ide upravo domovima zdravlja i osoblju koje je u ovim teškim vremena pokazalo kako se voli i brani humana profesija koju si izabrali za svoj poziv“, kazala je ministarka zdravlja.

Borovinić Bojović posebno je istakla važnost zajedničkog djelovanja svih činilaca društva u borbi protiv koronavirusa.

“Veliko hvala njemačkom ambasadoru, dr Veberu, koji je u ime svoje zemlje još jednom pokazao nesumnjivu privrženost Savezne Republike Njemačke našoj zemlji. U vremenu pandemije Vaša pružena ruka mnogo znači crnogorskom zdravstvenom sistemu. SZO je osvjedočeni partner naše zemlje. Globalni izazov kakav je COVID 19 infekcija pokazao je kako smo najranjiviji kada su javnozdravstveni izazovi u pitanju, a kako istovremeno znamo biti i najangažovaniji da zaštitimo planetu i zdravlje svih ljudi na njoj. Važno je da znamo da smo danas svi na istom zadatku. Borba protiv koronavirusa zajednički je cilj i u toj borbi moramo zbrisati sve razlike i podjednako biti dio zajednice koja će hrliti tom istom cilju“, istakla je ministarka.

U vrijeme kada epidemiološka situacija širom Evrope eskalira, njemački ambasador, Robert Veber je naglasio da je Evropa i dalje ujedinjena i posvećena principu solidarnosti, što je od ključne važnosti u borbi protiv pandemije, koja predstavlja izazov bez presedana.

„Virus ne poznaje granice. On predstavlja opasnost za sve nas. Niko nije bezbjedan dok svi ne budemo bezbjedni“, naglasio je on.

„Upravo iz tog razloga njemačka Vlada je srećna što je u prilici da pomogne Crnoj Gori isporukom pulsnih oksimetara i time da podršku kliničkom menadžmentu COVID pacijenata. Ova pomoć je na liniji prethodno date podrške još od samog početka pandemije. Pomenuta donacija je realizovana zahvaljujući veoma dobroj saradnji između Njemačke, Crne Gore i SZO Evropa, kao i SZO kancelarije u Crnoj Gori“, zaključio je ambasador Veber.

„Solidarnost, saradnja i nauka su temelji na kojima počiva sve ono što SZO radi. Jedna od naših glavnih uloga u ovoj pandemiji je bila da pomognemo državama u njihovim aktivnostima odgovora, a u skladu sa međunarodnim kapacitetima i raspoloživim resursima i izuzetno smo zadovoljni što na djelu vidimo brojne oblike te solidarnosti“, izjavila je dr. Mina Brajović, šefica kancelarije SZO za Crnu Goru.

„Evropa nastavlja da se bori sa ovim virusom i niko nije bezbjedan dok svi ne budu bezbjedni“, rekla je Brajović.

Takođe je dodala da „ne samo da će ova oprema zadovoljiti neposredne potrebe Crne Gore u smislu zaštite građana od virusa, ona će takođe ojačati kapacitete zemlje da se, na duže staze, nosi sa budućim zdravstvenim izazovima.”

Brajović je zaključila da je “SZO i dalje posvećen partner koji podržava napore Vlade u smislu pripremljenosti i odgovora na COVID-19 ali i u drugim oblastima takođe.”

Uzimajući u obzir ovu isporuku, SZO i Njemačka su ukupno isporučile opreme u vrijednosti 3.65 miliona eura državama Zapadnog Balkana. Sva pomenuta oprema ispunjava bezbjednosne i standarde kvaliteta SZO, kako bi zdravstveni radnici na prvoj liniji fronta ali i njihovi pacijenti bili bezbjedni i kako bi se spriječilo širenje COVID-a 19.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još