SZO preporučuje vakcinu AstraZeneke i za starije od 65 i za nove sojeve

 SZO preporučuje vakcinu AstraZeneke i za starije od 65 i za nove sojeve

Foto: Pixabay

Vakcinu AstraZeneke mogu da koriste osobe iznad 65 godina, saopštio je u odbor stručnjaka za vakcine Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U željno iščekivanim preporukama, Strateška savjetodavna grupa stručnjaka SZO za imunizaciju (SAGE) tu vakcinu preporučuje za upotrebu i u zemljama sa prisutnim sojevima virusa SARS-CoV-2.

„Osobe starije od 65 trebale bi da prime tu vakcinu“, rekao je predsjednik SAGE Alehandro Kravioto na konferenciji za novinare.

Preporuke SZO stižu u trenutku kada vakcina koju su razvili AstraZeneca i Univerzitet Oksford nailazi na poteškoće nakon što je više zemalja, mahom iz EU, objavilo da nije pogodna za starije od 65 i da se ne preporučuje za primjenu u zemljama zahvaćenim novim sojevima virusa.

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je vakcinu za sve starosne grupe, ali je i dalje ga neke vlade preporučuju samo za osobe do 55 godina, navodeći kao razlog premalo podataka o njegovoj efokasnosti kod starije populacije, prenosi N1. 

Južnoafrička Republika je objavila da je spremna da preproda ili zamijeni milion doza AstraZenekine vakcine od koje je odustala pošto se, nakon sumnji da nije efikasna za tamošnji, virulentniji soj koronavirusa, odlučila za vakcinu kompanije Džonson & Džonson.

SAGE navodi da je ispitao efikasnost vakcine protiv svih oblika bolesti kovida-19, ali da zbog malog uzorka nije posebno ispitana efikasnost kod teških oblika bolesti.

„Uzimajući sve u obzir, SZO preporučuje upotrebu vakcine AZD1222, bez obzira na prisustvo sojeva virusa u nekoj zemlji“, stoji u saopštenju.

Prosječna efikasnost vakcine AstraZeneke procijenjena je na 70 odsto.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još