Turistička organizacija Danilovgrad bilježi pad posjete turista od 60 odsto

 Turistička organizacija Danilovgrad bilježi pad posjete turista od 60 odsto

Foto: TO Danilovgrad / Facebook

U ovoj godini turizam na globalnom nivou trpi gubitke od stotinu milijardi dolara. Zbog zatvaranja granica i naglog pada putovanja i crnogorsko primorje ovog ljeta nije zaobišla kriza.

Međutim, pojava koronavirusa poremetila je i razvoj turizma u malim opštinama.

“Jedna od redovnih aktivnosti TO Danilovgrad je i prijava stranaca. Evidentan je pad posjete stranaca za skoro 60% u odnosu na predhodnu godinu. Napomenuo bih da bilježimo rast dolazaka gostiju od 10% do 15% na godišnjem nivou, te smo taj trend očekivali i u ovoj godini“, za portal Danilovgrad objašnjava mr Ivan Dragojević, direktor TO Danilovgrad.

Foto: TO Danilovgrad / Facebook

Pored vjerskog turizma, po kojem je Danilovgrad poznat, potencijal predstavlja i aktivni odmor, prije svega ciklo turizam, objašnjava Dragojević.

Foto: TO Danilovgrad / Facebook

“Takođe, treba napomenuti da je Opština, uz pomoć Ministarstva kulture, početkom godine, završila rekonstrukciju Zavičajnog muzeja, a do kraja tekuće godine biće završeni radovi i na rekonstrukciji Umjetničke kolonije. Krajem 2019. godine rijeka Zeta je proglašena Parkom prirode, što je od velike važnosti za razvoj turizma. Sve ovo uliva nam nadu za bolje dane danilovgradskog turizma“, navodi naš sagovornik.

Ono što trenutno predstavlja problem za razvoj turizma u Danilovgradu je nedostatak smještajnih kapaciteta, smatra Dragojević.

“Raduje nas činjenica da je evidentan rast davaoca privatnog smještaja, hotel „Zeta i motel „Glava Zete“ imaju nove vlasnike, što će svakako uticati na poboljšanje turističke ponude, kao izgradnja putne infrastrukture za koju Opština Danilovgrad, uz pomoć Vlade Crne Gore, izdvaja velika sredstva.“

Foto: TO Danilovgrad / Facebook

Za sada su obustavljeni svi sajmovi turizma i nameće se pitanje kako u vrijeme pandemije treba promovisati lokalnu turističku ponudu.

“Jedina mogućnost koja nam ostaje je promocija u elektronskim i štampanim medijima i na društvenim mrežama, što je inače i praksa u dosadašnjim promotivnim aktivnostima“, ističe Dragojević za portal Danilovgrad.

Dragojević je pozvao naše čitaoce da obiđu neko od zanimljivih mjesta u Danilovgradu.
“Iskoristio bih priliku da pozovem vaše čitaoce da dođu u Danilovgrad i obiđu neku od vinarija, uživaju u vožnji biciklom našim krajevima ili u Parku prirode Zeta, obiđu Zavičajni muzej ili Umjetničku koloniju, ljubitelji planina da uživaju u šetnji po Garču, Gostilju, Studenom.“

Za kraj našeg razgovora Dragojević objašnjava da imaju dobru saradnju sa Nacionalnom turističkom organizacijom, kao i sa lokalnim TO, te da intenzivno rade na prevazilaženju problema izazvanih pandemijom, ali i na planiranju aktivnosti za naredni period.

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još