Tužba protiv CRBC neće uticati na radove na autoputu

 Tužba protiv CRBC neće uticati na radove na autoputu

Izvor: Mediabiro

Ministarstvo kapitalnih investicija ukazalo je da se aktivnosti u vezi sa optužnim predlogom protiv kompanije CRBC, kojim se ta kompanija sumnjiči za devastaciju korita rijeke Tare 2019. godine, odvijaju nezavisno od realizacije projekta autoputa Bar-Boljare.

Osnovno državnoo tužilaštvo u Kolašinu uputilo je  otpužni predlog Osnovnom sudu u tom gradu kojim se sumnjiči kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) u vezi sa devastacijaom korita rijeke Tare 2019. godine, a koje se dovodi u vezi sa izgradnjom autoputa na potezu od Podgorice do Kolašina. Iz Ministarstva kažu da se te aktivnosti odvijaju nezavisno od realizacije projekta autoputa.

“Na lokalitetu petlje Mateševo, u sklopu izvođenja radova na samoj petlji i na prilaznim rampama planirani su i radovi na regulaciji rijeke Tare, a sve po odobrenom Glavnom projektu, odnosno na osnovu građevinske dozvole”, navodi se u saopštenju.

 Stručni nadzor nad izvođenjem radova na ovom lokalitetu, kao i duž cijele trase autoputa vrši francusko-italijanski konzorcijum Ingerop-Geodata, koji kontroliše da li se radovi izvode u skladu sa Glavnim projektom, kao i nizom prateće tehničke dokumentacije kojom je definisana metodologija izvođenja radova.

“Pored zakonske i ugovorne nadleženosti Nadzornog organa, u kontroli izvođenja radova značajnu ulogu imaju i nadležne inspekcijske službe”, kazali su iz Ministarstva.

“Snažno posvećeni očuvanju i unapređenju zaštite životne sredine izražavamo uvjerenje da će se sve aktivnosti na izgradnji autoputa nastaviti sprovoditi odgovorno i u skladu sa primjenjivim propisima, procedurama, standardima i dobrom međunarodnom praksom, postavljajući investicione ciljeve i ciljeve zaštite životne sredine kao komplementarne, a ne suprotstavljene”, dodaje se u saopštenju.

Podsjećaju javnost da je Ugovor o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo svojevremeno dostavljan poslanicima Skupštine Crne Gore čime je napravljen presedan u odnosu na dotadašnju praksu i objavljen je u Službenom listu Crne Gore broj 54/14, dok se u tehničku dokumentaciju može ostvariti uvid.

“U prethodnom periodu nadležno Ministarstvo je bilo na raspolaganju i dostavljalo svu dokumentaciju nadležnim organima, uključujući i UNESCO u vezi sa pitanjem zaštite korita rijeke Tare”, navodi se u saopštenju.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još