U CG najveći rizik od podmićivanja prilikom susreta sa vladinim zvaničnicima

 U CG najveći rizik od podmićivanja prilikom susreta sa vladinim zvaničnicima

Foto: Ilustracija

Crna Gora našla se na 81. mjestu ovogodišnje liste država u kategoriji postojanja rizika od poslovnog podmićivanja. Ocjena ukupnog rizika u slučaju Crne Gore iznosi 45. Što je niža ocjena, to je rizik od traženja i primanja mita manji, prenosi FOS.

Listu je napravila biznis asocijacija TRACE, organizacija za uspostavljanje standarda protiv podmićivanja, koja mjeri rizik od poslovnog podmićivanja u 194 države, teritorije i autonomne i poluautonomne regije svijeta. Spisak (TRACE Bribery Risk Matrix) je prvi put objavljen 2014. godine kako bi se u zadovoljile potrebe poslovne zajednice za pouzdanijim, nijansiranim informacijama o rizicima od podmićivanja širom sveta.

Učinak date države zavisi od četiri vrste faktora: poslovnih interakcija sa vladom, odvraćanju od primanja mita i sprovođenju zakona, transparentnosti vlade i državnih službi i kapacitetu za nadzor civilnog društva, uključujući ulogu medija. Podaci organizacije TRACE pomažu svjetskim kompanijama da procijene vjerovatni rizik od podmićivanja u svakoj zemlji i da osmisle programe usklađenosti i dubinske analize koji su prilagođeni tom riziku.

Prema ovogodišnjim podacima najveći komercijalni rizik za podmićivanje postoji u Sjevernoj Koreji, Turkmenistanu, Južnom Sudanu, Venecueli i Eritreji. Najmanji je u Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i na Novom Zelandu.

Crna Gora u 2020. godini ima ocjenu rizika 45, u grupi u kojoj je još nekoliko država: Sjeverna Makedonija, Indija, Peru, Jordan i Kolumbija. Poređenja radi, u prvoplasiranoj Danskoj rizik iznosi 1, a u „fenjerašu“ Sjevernoj Koreji čak 93.

Foto: The TRACE 2020 Bribery Risk Matrix

Posmatrano po pojedinačnim faktorima Crna Gora najbolju ocjenu ima u oblasti nadzora (oversight) – 37. Kada je u pitanju transparentnost (transparency) ocjena je 43, za odvraćanje (detterence) 47 i za mogućnost poslovnih interakcija sa vlastima (opportunity) 52. Poslednja oblast je najvažniji pokazatelj, u njoj Crna Gora ima najlošiju ocjenu rizika.

Ona se odnosi na neposredni odnos između kompanije (ili njenih agenata) i javnih zvaničnika, uzimajući u obzir učestalost interakcija, društvena očekivanja oko podmićivanja i uticaj javnog službenika koji može zatražiti mito.

„Najdirektnije, postoji rizik od podmićivanja kada predstavnici kompanije stupe u interakciju sa vladinim zvaničnicima. Korisno je otprilike znati koliko interakcije sa javnim službenicima treba predvidjeti, šta osoba sa druge strane stola može očekivati i kakvu polugu moći taj službenik može imati na osnovu ovlašćenja“, pojašnjeno je u uputstvima organizacije za tumačenje predstavljenih podataka.

Među nekadašnjim republikama Jugoslavije najbolji učinak po difoltu ima Slovenija koja je na 31. mjestu sa ocjenom rizika 29. U okruženju Hrvatska je na 57. poziciji (41), Kosovo na 84. (46), Srbija na 104. (50), Albanija na 115. (52) i Bosna i Hercegovina kao 132. na listi (ocjena rizika 55).

Manji rizik od podmićivanja nego u Crnoj Gori postoji u afričkim državama Bocvani, Namibiji i Senegalu, zatim na Portoriku, Barbadosu, Jamajci, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jermeniji, Bruneju… Sa druge strane bolje smo kotirani od npr. Mađarske, Brazila, Kine, Rusije, Turske i Alžira.

Prilikom obrade informacija i izrade liste objedinjuju se relevantni podaci dobijeni od vodećih međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, Svjetsku banku, V-Dem institut na Univerzitetu u Geteborgu i Svjetski ekonomski forum.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još