U Crvenom krstu Danilovgrad mladi su okosnica rada

 U Crvenom krstu Danilovgrad mladi su okosnica rada

Foto: Crveni krst Danilovgrad

Nedavno je obilježen važan jubilej, 29. novembar – 145 godina postojanja Crvenog krsta Crne Gore. Tim povodom razgovarali smo sa sekretarom Crnevenog krsta u Danilovgradu, Rankom Saveljićem.

Bogato iskustvo iskovano na turbulentnim vremenima iz prošlosti nam govori da je duh volonterizma veoma prisutan među našim sugrađanima, za portal Danilovgrad kazao je Saveljić.

“Tome svjedočimo i u okviru redovnih okolnosti, a ne samo kroz aktivno učešće u aktivnostima Crvenog krsta i podršci koju nam daju u odgovoru na izazove vanrednih stanja u društvu. Najbolje se to pokazuje kroz volontersko angažovanje, pomoć u doniranju hrane i odjeće, ali i brojnim drugim aktivnostima. Ovom prilikom bih istakao dobrovoljno davalaštvo krvi koje naša Organizacija aktivno promoviše. Bilježimo konstantan rast broja dobrovoljnih davaoca ove najdragocjenije tečnosti, a tokom godine se građani aktivno uključuju u naše akcije davanja krvi. Ne samo u Danilovgradu, već i mnogim akcijama u kojima učestvuju širom Crne Gore i zemalja regiona.“

Foto: Crveni krst Danilovgrad

Saveljić podsjeća, da je i u toku ove godine, uprskos epidemiji koronavirusa organizovano sa Klubom dobrovoljnih davaoca krvi „Danilovgrad“ šest  akcija davanja krvi, gdje je prikupljeno preko 200 jedinica krvi i naglašava da je ovo samo jedna od redovnih aktivnosti crvenog krsta.

“Naše redovne aktivne aktivnosti su zacrtane principima Crvenog krsta i našim Programima rada. Istakao bih samo najznačajnije: obavljamo promociju osnovnih principa Crvenog krsta i međunarodnog humanitarnog prava kroz radionice i distribuciju promotivno-edukativnog materijala, aktivnosti iz domena zdravstvene djelatnosti, prije svega promocije dobrovoljnog davalaštva krvi, obuke djece i omladine u pružanju prve pomoću, prevencije HIV/AIDS i drugih prenosivih bolesti. Obilježavamo i važne datume kao što su Dan Crvenog krsta, Dan borbe protiv HIV/AIDS, Dan mladih, Dan volontera, itd.“, ističe Saveljić i dodaje da se veliki značaj pridaje i socijalnoj djelatnosti.

“Redovno realizujemo program brige o starima organizovan kroz rad 14 geronto domaćica koje obilaze preko 140 lica u staračkim domaćinstvima na području naše opštine. Takođe, redovno organizujemo akcije prikupljanja prehrambenih i higijenskih artikala koje dalje distribuiramo najugroženijim sugrađanima.“

Foto: Crveni krst Danilovgrad

U toku je realizacija veoma značajnog projekta Uslužnog centra Crvenog krsta, u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore i Opštinom Danilovgrad.

“U prvoj fazi značajnu podršku nam je dao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, a zatim smo nastavili sa razvojem ovog koncepta. Naime, kroz rekonstrukciju, praktično izgradnju novog objekta Crvenog krsta stvaraju se uslovi za povećanje obima i kvaliteta usluga koje pružamo lokalnoj zajednici. Uslužni centar je objedinjavanje narodne kuhinje, prostora za druženje starih lica, omladine, održavanje događaja, akcija dobrovoljnog davanja krvi, kancelarija za osoblje Crvenog krsta. Jednom riječju, funkcionalan prostorza dalji razvoj svih redovnih aktivnosti i povećane osposobljenosti reagovanja u slučajevima vanrednih okolnosti“, navodi Saveljić i dodaje da je trenutno završena I faza izgradnje objekta.

“Izgrađen je prizemni dio objekta, obezbijeđena sredstva za opremanje kuhinje i prostora za okupljanje korisnika Uslužnog centra, odnosno korisnike buduće narodne kuhinje. Pored naših partnera, imali smo i podršku drugih donatora iz Danilovgrada, zemlje i inostranstva. Kontinuirano vršimo aktivnosti na zaokruživanju finansijske konstrukcije izgradnje sprata objekta a time i u potpunosti zaokruživanja prostorno-tehnički uslova za kvalitetniji rad naše Organizacije.“

Obzirom na trenutne okolnosti epidemije i aktivnosti na opremanju kuhinje, u Crvenom krstu očekuju da će završiti projekat u prvoj polovini naredne godine, te da će narodna kuhinja, kao i još neki drugi sadržaji Uslužnog centra biti na raspolaganju građanima Danilovgrada.

Saveljić objašnjava da su mladi su uvijek bili okosnica rada Crvenog krsta Danilovgrad.

“Klub mladih Most broji preko 50 članova, koji su aktivno uključeni u sve aktivnosti Crvenog krsta. Od promocije humanih vrijednosti, prve pomoći, socijalne i zdravstvene djelatnosti, preko dobrovoljnog davalaštva krvi pad do obuka za djelovanje u nesrećama. Klub mladih pretežno čine srednjoškolci, uz učešće mlađe generacije, pa i studenata. Praktično, najčešće je to „ulaznica“ u svijet principa Crvenog krsta, gdje mladi pronalaze svoju ličnu nadgradnju kroz edukacione programe, kao i učešće u drugim aktivnostima Crvenog krsta. Saradnja sa mladima je uvijek bila na zavidnom nivou. Tako kod nas nikada ne govorimo „da na mladima svijet ostaje“. Kod nas, oni aktivno „grade svijet“ odnosno Crveni krst koji uistinu počiva na resursu mladih, njihovom entuzijazmu, kreativnosti, te privrženosti humanim vrijednostima i željom da aktivno participiraju.“

Sagovornik portala Danilovgrad ističe da je jedan dio redovnih aktivnosti nažalost istrpio posljedice epidemije.

“Ovdje prije svega mislim na prvu pomoć, svojevrsni brend naše Organizacije. Naročito imajući u vidu da mi godišnje obučimo preko 150 učenika za pružanje prve pomoći, organizujemo opštinsko takmičenje u pružanju prve pomoći. Najbolje ekipe sa opštinskog učestvuju na Državnom takmičenju, a gotovo da nema godine kada se sa ovog takmičenja ne vratimo u Danilovgrad sa najsjajnijim odličjima. Ove godine, nažalost, nijesmo bili u mogućnosti da realizujemo ovu aktivnost“, navodi Saveljić i ističe da se u periodu epidemije javila veća potreba za pomoć građanima.

Foto: Crveni krst Danilovgrad

“Crveni krst Danilovgrad, uz podršku partnera i donatora, uspješno je odgovorio ovom značajnom i nesvakidašnjem izazovu. Tako smo do sada, tokom trajanja pandemije, podijelili preko 2.000 paketa pomoći koji su sadržali prehrambene i higijenske proizvode, a redovni smo izlagači i na „Socijalnom štandu“ koji organizuje Opština Danilovgrad. Razumijući povećane potrebe sugrađana, naročito u vremenutrajuće zdravstvene i posledično ekonomske krize, trudimo da svima izađemo u susret i pružimo neophodnu pomoć i podršku. U tome za sada uspijevamo i uvjeren sam da ćemo na tome istrajati i do kraja epidemije. I ovom prilikom bi se zahvalio Opštini Danilovgrad, Crvenom krstu Crne Gore, ali i brojnim privrednim subjektima i pojedincima koji su podrškom i donacijama pružili podršku da istrajemo na humanoj misiji Crvenog krsta u ovim teškim vremenima.

Građani i svi zainteresovani subjekti mogu donirati Crvenom krstu u prostorijama na adresi Trg 9.decembar. U ovom trenutku, prehrambeni i higijenski artikli su i dalje najpotrebniji u saniranju posledica koje ova kriza ostavlja na najugroženije slojeve stanovništva.

Avatar

Jasna Kaluđerović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja