U Danilovgradu registrovan prvi slučaj plavog jezika

 U Danilovgradu registrovan prvi slučaj plavog jezika

Foto: Boris Đurović

U Crnoj Gori registrovan je prvi slučaj plavog jezika. To je Prvoj tv saopštila direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković. Bolest je, kako kaže, registrovana u Danilovgradu kod goveda, prenosi portal Analitika.

Daković objašnjava kako trenutno ne postoji opasnost od širenja ove zarazne bolesti, a registrovanje ovog slučaja, pokazuje da je virus i dalje prisutan kod nas. Bolest su prijavile i države u regionu.

„Ovaj slučaj je detektovan u Danilovgradu, to je opština koja je i 2016. godine takođe imala bolest plavog jezika u većem obimu. Mi smo vakcinisali tri godine uzastopno u skladu sa međunarodnim preporukama. Nakon vakcinacacije, sprovedena je mjera monitoringa, upravo kao što rekoh, da se može desiti neka veća epidemija te bolesti, već iz razloga da se detektuje da li postoji potencijalna opasnost, iz razloga što virus još postiji i cirkuliše“, kazala je Daković.

Podsjećamo, posljednji put u našoj zemlji bolest plavog jezika registrovana je 2016, kada je izazvala veliku materijalnu štetu. Od ove bolesti obolijevanju goveda, ovce, koze, a bolest prenose komarci. Inficirana stoka mora se usmrtiti, jer lijeka nema. Jedina prevencija je vakcinacija.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još