U igri nekoliko modela organizovanja nastave

 U igri nekoliko modela organizovanja nastave

Foto: FOS Media

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović rekao je da se u uslovima pandemije ne smijemo praviti da je stanje redovno, te da bi najbolje bilo da se nastava održava u učionicama u trajanju od 45 minuta. Očigleno je, smatra on, da će cijela školska godina proteći sa skraćenim časovima.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da će se, nažalost, ostvariti njihov strah da je ova školska godina manje više dovedena u pitanje sa odlaganjem početka u septembru.

„Na početku drugog polugodišta, naša je ocjena, vanrednim naporima prosvjetnih radnika, koji su ne pitajući za uslove pod kojima rade, izlažući se zdravstvenom riziku ostvarili sve zacrtane ciljeve i priveli polugodište uspješno do kraja“, rekao je Savović.

I na početku ovog polugodišta, kako je rekao, imaju iste zahtjeve koje postavljaju Ministarstvu prosvjete, nauke i sporta.

„A to je da definišemo uslove pod kojima ćemo da uđemo u učionice mi i naši učenici. Plašim se da nije zrela ta atmosfera i da nijesmo došli do osnovnog načela vaspitno-obrazovnog procesa. Ne može se očekivati od samog ministarstva, pa ni od prosvjetnih radnika da oni definišu uslove i strategiju. To treba da radi čitavo društvo“, smatra Savović.

U saznanju je, kaže, da je prema upravama škola upućeno nekoliko modela organizovanja nastave. 

„Treba imati na umu da u Crnoj Gori ima škola sa manjim brojem učenika, i dobro je što će te škole moći slobodno da izvode nastavu. Ali, za ostale škole su u opticaju dva modela. Jedan je da se izvodi nastavi pod striktnim nadzorom i primjenom zdravstvenih mjera. Da se rad organizuje u dvije grupe istog dana. Drugi je model je da se opet odjeljenja dijele u grupe, ali bi se nastava izvodila na nedjeljnom nivou. Jedne nedjelje bi išla jedna grupa, a druge nedjelje druga grupa“, rekao je Savović.

Pozvao je na dogovor kako da se plati minuli prekovremeni rad prosvjetnih radnika, ali i da se dogovore za naredni period.

Avatar

Portal Danilovgrad

Pročitajte još